email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasarile in numerar. Prevederile care se aplica pentru notarii publici prin Legea 70/2015

notari publicicamera notarilor publicilegea 70/2015aparate de marcat electronice fiscale

Camera Notarilor Publici a transmis un comunicat prin care informeaza cu privire la reglementarile aduse de Legea 70/2015 si Ordinul 513/2015, in contextul identificarii masurii in care acestea sunt aplicabile si in activitatea notarilor publici.


1. Din discutiile purtate cu reprezentantii MFP, a rezultat ca prevederile Ordinului 513/2015 nu sunt aplicabile notarilor publici.

In concluzie, potrivit art. 2 lit. f) din OUG 28/2999 coroborat cu art. 15 lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea acesteia, obligatia de a utiliza registrul de bani personali revine exclusiv operatorilor economici care au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale potrivit legii si nu notarilor publici care pot utiliza optional asemenea aparate.

Pe de alta parte, prevederile Ordinului susmentionat sunt aplicabile pentru activitatile economice care se desfasoara in cadrul Camerelor Notarilor Publici, in sensul ca aceste entitati vor avea obligatia constituirii Registrului de bani personali, prevazut in art. 4 alin. 12, lit. i) din OUG 28/1999.

2. Din discutiile cu reprezentantii MFP referitoare la aplicarea Legii 70/2015, au rezultat urmatoarele:

1. Potrivit art. 4 alin. 1 din Legea 70/2015, onorariul incasat in numerar de notarii publici de la o persoana fizica pentru serviciul notarial prestat va fi in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/persoana, indiferent de numarul de acte/proceduri pentru care s-au emis documente de incasare respectivei persoane, pe parcursul unei zile.

Plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana include si TVA-ul pentru notarii publici care s-au declarat platitori de TVA).

In situatia in care onorariul pentru un act sau procedura notariala este mai mare de 10.000 lei si este platit de mai multe parti, notarul poate incasa in numerar de la fiecare platitor maxim 10.000 lei inclusiv TVA.

In acest caz, notarul public va emite cate un document de plata distinct (bon fiscal sau chitanta) fiecarui platitor pentru partea de onorariu ce-i revine. Despre modalitatea de plata a onorariului se va face mentiune in cuprinsul actului notarial.

2. Potrivit art. 5 lit. c) din Legea 70/2015 notarii publici pot incasa, fara limita de plafon, impozitul pe transferul dreptuli de proprietate, tarifele ANCPI, precum si alte taxe si impozite datorate bugetului general consolidat al statului si percepute la incheierea actelor si procedurilor notariale.


3. Potrivit art. 10 din Legea 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice, ca urmare a incheierii unor acte/proceduri notariale, se pot efectua in limita unui plafon de 50.000 lei/tranzactie, indiferent de numarul partilor, chiar daca acestea sunt soti.

In cazul in care valoarea obligatiei de plata cuprinsa in actul/procedura notariala depaseste suma de 50.000 lei, iar actul/procedura se realizeaza prin mai multe acte/tranzactii/operatiuni care privesc aceiasi tranzactie/operatiune, suma ce depaseste 50.000  lei se plateste prin instrumente de plata fara numerar.

Plata in numerar a acestei diferente este interzisa fiind considerata potrivit art. 2, lit.b) din Legea 70/2015 plata fragmentata.

Cu titlu de exemplu, precizam ca antecontractul de vanzare prin care s-a dat o suma de bani in numerar (cu respectarea plafonului limita de 50.000 lei) este considerat, impreuna cu contractul de vanzare, o singura tranzactie.

Daca prin antecontract s-a platit in numerar un avans de 50.000 lei, plata restului de pret prevazuta in contractul de vanzare trebuie sa fie facuta exclusiv prin instrumente de plata fara numerar, altfel fiind considerata plata fragmentata.

De asemenea, la incheierea actelor si procedurilor care cuprind obligatii de plata, notarii publici vor pune in vedere partilor prevederile Legii 70/2015 prin mentionarea in cuprinsul actului a unei clauze prin care partile declara ca au luat la cunostinta de dispozitiile Legii 70/2015.

Prezenta adresa a fost inaintata spre informare, atat Ministerului Finantelor Publice, cat si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Sursa: Finante Publice Brasov

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
notari publicicamera notarilor publicilegea 70/2015aparate de marcat electronice fiscale


Data aparitiei: 28 Iulie 2015

Votati articolul "Incasarile in numerar. Prevederile care se aplica pentru notarii publici prin Legea 70/2015":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X