Camera Notarilor Publici a transmis un comunicat prin care informeaza cu privire la reglementarile aduse de Legea 70/2015 si Ordinul 513/2015, in contextul identificarii masurii in care acestea sunt aplicabile si in activitatea notarilor publici.
1. Din discutiile purtate cu reprezentantii MFP, a rezultat ca prevederile Ordinului 513/2015 nu sunt aplicabile notarilor publici.
In concluzie, potrivit art. 2 lit. f) din OUG 28/2999 coroborat cu art. 15 lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea acesteia, obligatia de a utiliza registrul de bani personali revine exclusiv operatorilor economici care au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale potrivit legii si nu notarilor publici care pot utiliza optional asemenea aparate.
Pe de alta parte, prevederile Ordinului susmentionat sunt aplicabile pentru activitatile economice care se desfasoara in cadrul Camerelor Notarilor Publici, in sensul ca aceste entitati vor avea obligatia constituirii Registrului de bani personali, prevazut in art. 4 alin. 12, lit. i) din OUG 28/1999.
2. Din discutiile cu reprezentantii MFP referitoare la aplicarea Legii 70/2015, au rezultat urmatoarele:
1. Potrivit art. 4 alin. 1 din Legea 70/2015, onorariul incasat in numerar de notarii publici de la o persoana fizica pentru serviciul notarial prestat va fi in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/persoana, indiferent de numarul de acte/proceduri pentru care s-au emis documente de incasare respectivei persoane, pe parcursul unei zile.
Plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana include si TVA-ul pentru notarii publici care s-au declarat platitori de TVA).
In situatia in care onorariul pentru un act sau procedura notariala este mai mare de 10.000 lei si este platit de mai multe parti, notarul poate incasa in numerar de la fiecare platitor maxim 10.000 lei inclusiv TVA.
In acest caz, notarul public va emite cate un document de plata distinct (bon fiscal sau chitanta) fiecarui platitor pentru partea de onorariu ce-i revine. Despre modalitatea de plata a onorariului se va face mentiune in cuprinsul actului notarial.
2. Potrivit art. 5 lit. c) din Legea 70/2015 notarii publici pot incasa, fara limita de plafon, impozitul pe transferul dreptuli de proprietate, tarifele ANCPI, precum si alte taxe si impozite datorate bugetului general consolidat al statului si percepute la incheierea actelor si procedurilor notariale.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examen Consultant Fiscal 2024
3. Potrivit art. 10 din Legea 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice, ca urmare a incheierii unor acte/proceduri notariale, se pot efectua in limita unui plafon de 50.000 lei/tranzactie, indiferent de numarul partilor, chiar daca acestea sunt soti.
In cazul in care valoarea obligatiei de plata cuprinsa in actul/procedura notariala depaseste suma de 50.000 lei, iar actul/procedura se realizeaza prin mai multe acte/tranzactii/operatiuni care privesc aceiasi tranzactie/operatiune, suma ce depaseste 50.000 lei se plateste prin instrumente de plata fara numerar.
Plata in numerar a acestei diferente este interzisa fiind considerata potrivit art. 2, lit.b) din Legea 70/2015 plata fragmentata.
Cu titlu de exemplu, precizam ca antecontractul de vanzare prin care s-a dat o suma de bani in numerar (cu respectarea plafonului limita de 50.000 lei) este considerat, impreuna cu contractul de vanzare, o singura tranzactie.
Daca prin antecontract s-a platit in numerar un avans de 50.000 lei, plata restului de pret prevazuta in contractul de vanzare trebuie sa fie facuta exclusiv prin instrumente de plata fara numerar, altfel fiind considerata plata fragmentata.
De asemenea, la incheierea actelor si procedurilor care cuprind obligatii de plata, notarii publici vor pune in vedere partilor prevederile Legii 70/2015 prin mentionarea in cuprinsul actului a unei clauze prin care partile declara ca au luat la cunostinta de dispozitiile Legii 70/2015.
Prezenta adresa a fost inaintata spre informare, atat Ministerului Finantelor Publice, cat si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Sursa: Finante Publice Brasov