Bacsisul reprezinta orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar.
Operatorii economici care utilizeaza casele de marcat electronice fiscale trebuie sa stabileasca printr-un regulament de ordine interioara daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor.
Din punct de vedere al TVA este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar. Orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri se considera prestare de servicii. Pentru livrari de bunuri si prestari de servicii baza de impozitare a TVA este consitutita din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.
Astfel, se include in baza de impozitare a TVA si bacsisul care ramane la dispozitia operatorului economic, respectiv nu se distribuie salariatilor. In cazul operatorilor economici inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal acesta este supus cotei standard de TVA de 24%. Taxa pe valoare adaugata se determina prin aplicarea procedeului sutei marite, respectiv 24 x 100/124.
In cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor, acesta nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii si nu intra in sfera de aplicare a TVA.
Autor: Irina Dumitrescu Operare SAGA Exemple practice si recomandari Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI