email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Veste nu tocmai buna pentru 400.000 de PFA-uri din 2016. O noua contributie se aplica de la 1 ianuarie

PFA2016contributia asigurari socialepensiibaza de calculpersoane fizice autorizatecodul fiscal

Noile taxe din Codul fiscal aprobat recent vin cu reguli modificate pentru PFA-uri. Masurile propuse de Executiv si aprobate vor obliga PFA-urile sa plateasca mai mult catre stat, in urma veniturilor obtinute.

In Romania la acest moment sunt inregistrate circa 400.000 de PFA-uri. Toate aceste persoane fizice autorizate vor trebui, incepand de anul viitor, sa respecte o noua obligatie de plata si sa stabileasca in ce masura noile conditii fiscale permit derularea activitatii in mod profitabil sub aceasta organizare juridica.

La acest moment, o persoana cu contract de munca si inregistrata totodata ca Persoana Fizica Autorizata (PFA), asa cum aminteste Money.ro, nu mai e obligata sa plateasca si contributia la bugetul de pensii, iar contributia de asigurari sociale i se retine contribuabilului dintr-un singur venit impozabil.

Aceasta forma se aplica in contextul in care foarte multe PFA-uri au si contract de munca, fapt care permite suplimentarea veniturilor din alte surse.

De la 1 ianuarie 2016 insa, asa cum aminteste si sursa citata, noul Cod fiscal votat recent de Camera Deputatilor aduce noi reglememtari pentru PFA-uri si creste obligatiile de plata. In concret, se introduce contributia de pensii de 10,5% pentru toate venturile din activitati independente.

Aceste persoane au posibilitatea de a opta si pentru plata contributiei angajatorului de 15,3%.

Astfel, incepand cu prima zi a anului viitor, toate Persoanele Fizice Autorizate sunt obligate la plata contributiei la bugetul de pensii, chiar si in situatia in care titularul are si un contract individual de munca pentru care i se retine contributia de asigurari sociale.

La acest moment, deoarece baza de calcul pentru contributiile la bugetul de pensii si la bugetul de sanatate e plafonata la nivelul a cinci salarii medii pe economie, noteaza sursa, sunt avantajate persoanele care obtin venituri mai mari de 145.000 lei pe an.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFA2016contributia asigurari socialepensiibaza de calculpersoane fizice autorizatecodul fiscal


Data aparitiei: 07 Iulie 2015

Votati articolul "Veste nu tocmai buna pentru 400.000 de PFA-uri din 2016. O noua contributie se aplica de la 1 ianuarie":
Rating:

Nota: 3.93 din 5 din 83 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil [Model]

    • Fisa postului pentru contabil ofera o imagine detaliata a atributiilor, competentelor si asteptarilor pe care angajatorul le are fata de persoana care ocupa aceasta pozitie importanta. Contabilul este responsabil de monitorizarea si inregistrarea precisa a tuturor aspectelor financiare ale unei companii.    Pentru a clarifica si a defini responsabilitatile si asteptarile asociate cu aceasta functie, este esential sa se elaboreze fisa po...» citeste mai departe aici

  • Prestari de servicii catre persoane juridice. Obligatii privind casa de marcat

    • Numeroase companii livreaza bunuri sau presteaza servicii exclusiv catre persoane juridice. In aceasta situatie nu sunt obligate sa achizitioneze casa de marcat, chiar daca sunt cazuri de incasare in numerar. Veti observa din exemplul de mai jos ca si in situatia incasarii cash de la persoane fizice, pentru anumite vanzari/prestari de servicii ocazionale (intamplatoare), societatea nu este obligata sa se doteze cu aparat de marcat electronic fiscal. Prestari de ser...» citeste mai departe aici

  • e-Transport: OUG 43/2024 extinde lista contribuabililor obligati sa faca raportari privind transportul international de bunuri

    • Va reamintim ca OUG 43/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 409 din 30 aprilie 2024. e-Transport: se extinde lista contribuabililor obligati sa faca raportari privind transportul international de bunuri Responsabilitatea de a declara in Sistemul RO e-Transport datele despre transportul international de bunuri revine si acestor utilizatori: - prestatorului de ser...» citeste mai departe aici

  • Ce trebuie sa stii despre lista de inventariere

    • Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate pot dobandi calitatea de document justificativ numai in conditiile in care furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare. Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate. Lista de inventariere: intocmire si arhivare ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X