Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Contributii sociale modificate in Noul Cod Fiscal 2016

Data aparitiei: 07 Septembrie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
noul cod fiscalcontributii socialeCASCASSactivitati independentevenituri

In Noul Cod fiscal s-au modificat nenumarate aspecte, iar unele dintre acestea privesc capitolul referitor la contributiile de asigurari sociale de sanatate. In randurile de mai jos, regasiti aceste modificari asupra carora atrage atentia consultantul fiscal Cristian Rapcencu, intr-o analiza recenta intocmita pentru HotNews.ro.

Retinem astfel, ca prima modificare importante, ca intra in categoria asupra carora se aplica contributia la asigurarile sociale (CAS), chiar daca se obtin si venituri de natura salariala, si venitrile din activitati independente.

Totodata, "pentru pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente in sistem real, baza lunara de calcul al CAS, in cazul platilor anticipate, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut , urmand ca la regularizare sa se achite si diferentele pana la nivelul plafonului maxim lunar echivalent a 5 salarii medii brute", scrie sursa.

De asemenea, "pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se retine la sursa , baza lunara de calcul al CAS o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala determinata prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut si nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia".

In plus, se mentioneaza ca obligatiile de plata a CAS se stabilesc prin aplicarea cotei pentru contributia individuala (10,5%) asupra bazelor de calcul, insa contribuabilii pot opta pentru cota integrala de CAS corespunzatoare conditiilor normale de munca, respectiv 26,3%.

Totodata, de la 1 ianuarie 2017, in cazul veniturilor salariale, daca totalul veniturilor obtinute lunar este mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, CASS individuala se calculeaza in limita acestui plafon.




Retinem ca "pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunara de calcul al CASS o reprezinta numai partea de venit care depaseste valoarea unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv, eliminandu-se plafonul anterior de 740 lei".


In ce priveste activitatile independente, de retinut ca de la 1 ianuarie 2017, in cazul veniturilor din activitati independente , baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia,

De asemenea, de la aceeasi data, se includ veniturile din drepturi de proprietate intelectuala in baza de calcul a CASS, chiar daca beneficiarul obtine venituri din salarii , pensii sau alte activitati independente.

In 2016, aminteste consultantul fiscal, "persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau din dividende NU datoreaza CASS pentru aceste venituri, daca obtin venituri din salarii, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, venituri din PFA, II, profesii libere, venituri din activitati agricole".


Tot de la 1 ianuarie 2017, potrivit noilor reglementari, se includ  veniturile din dividende in baza calcul a CASS, "chiar daca beneficiarul obtine venituri din salarii, pensii sau activitati independente, aplicandu-se insa plafonarea bazei lunare la 5 castiguri salariale medii brute".

Noul Cod fiscal stabileste ca persoanele fizice care nu obtin venituri si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata CASS, datoreaza, lunar, CASS si au obligatia sa solicite inregistrarea la organul fiscal competent.

In ce priveste  regularizarea anuala a CASS, din 1 ianuarie 2017, aceasta se realizeaza astfel, aminteste sursa citata: "contributia anuala la asigurarile sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de 5,5% asupra bazei anuale de calcul determinata ca suma a bazelor lunare de calcul asupra carora se datoreaza CASS ; baza anuala de calcul NU poate fi mai mica decat valoarea a 12 salarii de baza minime brute pe tara si nici mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut inmultita cu 12 luni.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X