Regulament pentru completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2013 privind cerinte prudentiale pentru institutiile de credit.
Consultati actul normativ aici!
Incepand cu 8 ianuarie 2015, dobanda de referinta a BNR este de 2,5%, potrivit Circularei BNR nr. 1/2015.
Din punct de vedere fiscal, acest indicator este foarte important pentru platitorii de impozit pe profit, cand acestia au contractat imprumuturi de la alte entitati decat cele bancare, cum ar fi asociati ai societatilor, administratori, societati afiliate ce nu sunt institutii financiare.
Consultati actul normativ aici!
In acest sens, pentru imprumuturile acordate in lei, cheltuielile cu dobanzile pentru procentele dobanzii mai mari decat dobanda de referinta a BNR sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, indiferent de gradul de indatorare, conform art. 23 din Codul fiscal.
In cazul in care gradul de indatorare este mai mic decat 3, cheltuielile cu dobanzile pentru imprumuturile in lei sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, la nivelul dobanzii de referinta a BNR existente in ultima luna a fiecarui trimestru pentru care se calculeaza impozitul pe profit.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Aceste deductibilitati limitate se aplica numai pentru imprumuturile pe termen lung obtinute de la alte entitati decat cele bancare.
Restrictiile nu se aplica pentru imprumuturile contractate de la institutii financiare, fie ca sunt din tara, fie ca sunt din strainatate.
Regulamentul BNR nr. 5/2014 stabileste ca, in functie de modelul de activitate, o institutie de credit trebuie sa aiba in vedere vulnerabilitatile care provin din structura de finantare si din cea a activelor. Astfel, institutiile de credit care isi desfasoara activitatea in mai multe tari si in mai multe monede trebuie sa aiba acces la diverse surse de finantare in fiecare moneda in care institutia de credit detine pozitii semnificative.
Mai mult, institutiile de credit trebuie sa includa in planurile pentru situatii neprevazute strategii care sa ia in considerare grevarea de sarcini contingenta generata de situatii de criza relevante, precum o inrautatire a ratingului institutiei de credit, deprecierea activelor gajate si cresteri ale cerintelor de marja.
Autor: Consultantul fiscal Adrian Benta