In analiza de mai jos, societatea a avut deschis un cont curent in euro la o banca din Austria. S-a decis ca soldul contului sa fie utilizat pentru achizitia de unitati de fond la un fond de investitii din Austria. Astfel fondul de investitii a deschis in numele societatii un cont curent si unul in care sunt evidentiate unitatile de fond. In cursul lunii aprilie in contul curent deschis la fondul de investitii s-a virat o suma mentionata drept X (asimilat unei dobanzi).
Vom stabili in ce masura este corect ca suma in cauza sa fie inregistrata pe contul 768, cum trebuie tratata din punct de vedere fiscal aceasta suma si daca este necesar sa fie prezentat fondului de investitii certificatul de rezidenta fiscala pentru a evita o eventuala dubla impunere. De asemenea, stabilim daca este necesar raportarea catre statul roman a incasarii acestei sume.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Daca este vorba de o dobanda, in mod normal ea se contabilizeaza prin articolul contabil 5124 "Conturi la banci in valuta" = 766 "Venituri din dobanzi" insa, in functie de continutul economic al sumei respective, acesta se poate contabiliza si cu ajutorul contului 768 "Alte venituri financiare".
Pentru societatea care a beneficiat de "KuponGutschrift" suma respectiva reprezinta un venit ce se ia in calcul la determinarea profitului impozabil/rezultatului fiscal, conform art. 19 alin. 1 din Codul fiscal
si pct. 5 alin. 1 din Normele metodologice de aplicare care prevad ca rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. De mentionat ca veniturile din dobanzi nu fac parte din categoria veniturilor neimpozabile de la art. 23 din Codul fiscal.
Este nevoie de transmiterea catre fondul de investitii austriac a certificatului de rezidenta fiscala pentru societatea din Romania, obtinut de la organele fiscale in a caror competenta de administrare se afla societatea intrucat in baza certificatului se poate beneficia de scutire de impozit prin retinere la sursa in Austria (se aplica cota zero de impozit) in baza pct. 2 referitor la art. 11 "Dobanzi" din Protocolul-anexa la Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Austria, dupa cum se precizeaza si in Circulara MFP 674003/20.01.2015 disponibila pe site-ul ANAF, la sectiunea conventii de evitare a dublei impuneri din legislatie.
Sumele incasate se inregistreaza in contabilitatea societatii beneficiare si se raporteaza statistic la BNR in conformitate cu prevederile Regulamentului 4/2014 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei (se completeaza formularul «Declaratie de incasare externa (DIE)» pentru incasarile egale sau mai mari de 50.000 euro – art. 54 din regulament).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024