email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din dobanzi din Austria. Cum inregistram si ce obligatii declarative avem?

venituri din dobanzicodul fiscalcertificat rezidenta fiscalacontul 768

In analiza de mai jos, societatea a avut deschis un cont curent in euro la o banca din Austria. S-a decis ca soldul contului sa fie utilizat pentru achizitia de unitati de fond la un fond de investitii din Austria. Astfel fondul de investitii a deschis in numele societatii un cont curent si unul in care sunt evidentiate unitatile de fond. In cursul lunii aprilie in contul curent deschis la fondul de investitii s-a virat o suma mentionata drept X (asimilat unei dobanzi).

Vom stabili in ce masura este corect ca suma in cauza sa fie inregistrata pe contul 768, cum trebuie tratata din punct de vedere fiscal aceasta suma si daca este necesar sa fie prezentat fondului de investitii certificatul de rezidenta fiscala pentru a evita o eventuala dubla impunere. De asemenea, stabilim daca este necesar raportarea catre statul roman a incasarii acestei sume.

Daca este vorba de o dobanda, in mod normal ea se contabilizeaza prin articolul contabil 5124 "Conturi la banci in valuta" = 766 "Venituri din dobanzi" insa, in functie de continutul economic al sumei respective, acesta se poate contabiliza si cu ajutorul contului 768 "Alte venituri financiare".

Pentru societatea care a beneficiat de "KuponGutschrift" suma respectiva reprezinta un venit ce se ia in calcul la determinarea profitului impozabil/rezultatului fiscal, conform art. 19 alin. 1 din Codul fiscal
si pct. 5 alin. 1 din Normele metodologice de aplicare care prevad ca rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. De mentionat ca veniturile din dobanzi nu fac parte din categoria veniturilor neimpozabile de la art. 23 din Codul fiscal.

Este nevoie de transmiterea catre fondul de investitii austriac a certificatului de rezidenta fiscala pentru societatea din Romania, obtinut de la organele fiscale in a caror competenta de administrare se afla societatea intrucat in baza certificatului se poate beneficia de scutire de impozit prin retinere la sursa in Austria (se aplica cota zero de impozit) in baza pct. 2 referitor la art. 11 "Dobanzi" din Protocolul-anexa la Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Austria, dupa cum se precizeaza si in Circulara MFP 674003/20.01.2015 disponibila pe site-ul ANAF, la sectiunea conventii de evitare a dublei impuneri din legislatie.

Sumele incasate se inregistreaza in contabilitatea societatii beneficiare si se raporteaza statistic la BNR in conformitate cu prevederile Regulamentului 4/2014 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei (se completeaza formularul «Declaratie de incasare externa (DIE)» pentru incasarile egale sau mai mari de 50.000 euro – art. 54 din regulament).
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri din dobanzicodul fiscalcertificat rezidenta fiscalacontul 768


Data aparitiei: 05 Mai 2016
Ultima actualizare: 06 Mai 2016

Votati articolul "Venituri din dobanzi din Austria. Cum inregistram si ce obligatii declarative avem?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X