Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

Depozit si calcul impozit si CASS. Cum calculam obligatiile fiscale pentru primele de la stat?

Data aparitiei: 29 Septembrie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
anafdepozitimpozitcassdeclaratieimpozit

Intr-una dintre sesiunile organizate online de ANAF, un contribuabil a adresat urmatoarea intrebare:

Cum este tratat depozitul pe care o persoana romana la facut pentru banca pentru locuinte din punct de vedere fiscal? Pentru prima de la stat se calculeaza impozit si CASS daca aceasta persoana nu este angajata in tara? Dar pentru dobanda primita de la banca?

Raspunsul oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Prima de stat acordata pentru economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ (acordata in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007) nu este venit impozabil si pentru aceasta nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de
sanatate.

insa, veniturile realizate sub forma de dobanzi la depozitele constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, realizate incepand cu 1 iulie 2010, se impun cu o cota de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. Impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri, la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului.

in situatia in care singurul venit pe care il realizati este cel din dobanzi, datorati contributia de asigurari sociale de sanatate. Contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X