In anumite situatii, firmele care iau credite se pot trezi in vizorul Fiscului, iar aceasta din motive intemeiate daca ne gandim ca ANAF o sa vrea sa verifice firmele care sunt creditate cu sume foarte mari desi sunt pe pierderi si nu au venituri declarate foarte mari.
In aceasta privinta, intr-o analiza complexa, Gazeta de Sud a explicat metodele prin care, pe de o parte, firmele incearca sa pacaleasca autoritatile si, pe de alta parte, felul in care Fiscul reuseste sa identifice aceste firme care, prin creditari nejustificate, nu fac decat sa obtina sume care se vor incadra ulterior la venituri obtinute din evaziune fiscala.
ANAF efectueaza in astfel de situatii o analiza de risc, urmata de controale in cazul in care sunt identificate unele inadvertente in declaratii.
"Dar unul dintre facturii care pot concura la verificarea firmei de catre cei de la Activitatea de Inspectie Fiscala (AIF) din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Dolj este acela ca administratorul sau asociatii fac abuz in a-si imprumuta firmele, pentru ca acestea sa aiba lichiditati pentru a-si plati furnizorii sau chiar pentru plata impozitelor catre stat. Desi actiunea administratorilor de a credita firma are loc tocmai pentru ca aceasta sa nu acumuleze datorii catre stat si pentru a fi "la zi“ cu darile catre terti, totul se poate intoarce impotriva proprietarilor firmei, respectiv a administratorului", scrie Gazeta de Sud.
Mihai Antonescu, director executiv al Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice (DGRFP) Craiova, a explicat pentru aceeasi sursa ca intr-o astfel de situatie poate fi demarat si un control inopinat din partea celor de la Antifrauda daca se constata ca firma a fost creditata ilegal de administrator, adica daca acesta a facut evaziune.
Semnele care dau de banuit ca o firma nu respecta legea se invart in jurul situatiei in care o firma e creditata de detinator sau de administrator cu sume foarte mari.
"Daca isi crediteaza lunar firma cu zeci de mii de lei, atunci ridica semne de intrebare de unde are administratorul bani sa o crediteze. De asemenea, daca firma a avut pierderi timp de trei ani consecutiv, desi cifra de afaceri este deosebit de mare, este un semnal ca o parte din profit poate fi nefiscalizat. Daca administratorul crediteaza firma periodic cu sume mari, atunci se verifica sursa de provenienta a sumelor respective“, a declarat Antonescu pentru Gazeta de Sud.
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
In unele situatii, aceste creditari devin si o metoda de spalare a banilor proveniti din evaziune fiscala.
Metodele prin care actioneaza Fiscul incep cu analiza de risc si continua cu acele controale amintite mai sus.
"Din analiza de risc se observa neconcordantele din declaratiile depuse, respectiv 390 si 394, dar se descopera in timpul controlului creditari succesive. Legea nu stabileste de la ce suma in sus sa efectuam verificarile, dar efectuam controale daca observam creditari mai mari de 5.000 de lei si care se repeta“, a declarat, pentru aceeasi sursa, Ilie Ioana, sef adjunct al Activitatii de Inspectie Fiscala din cadrul AJFP Dolj.
Fiscul supravegheaza in ce masura imprumuturile sunt restituite persoanelor care au creditat firma, atunci cand exista lichiditati, si se cere ulterior nota care sa justifice banii respectivi, folositi pentru creditarea firmei.
Cei care nu pot justifica sumele sunt verificati mai departe de serviciul care se ocupa de verificarea marilor averi sau catre Antifrauda si serviciul din cadrul ANAF specializat pe controlul persoanelor fizice care au cheltuieli mai mari decât veniturile.