In materialul de astazi va propun sa trecem in revista cheltuielile generate de detinerea si utilizarea autovehiculelor. Sfatul meu este sa acordati acestor cheltuieli o atentie deosebita, deoarece atat deductibilitatea lor fiscala, cat si cea a TVA aferenta lor, sunt limitate prin lege.
Cheltuieli cu autovehiculele deductibile fiscal complet
Cheltuielile cu autovehiculele sunt integral deductibile la calculul impozitului pe profit in urmatoarele cazuri, prevazute de Codul Fiscal la articolul 21, paragraful 4, litera t:
- vehicule utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
- vehicule utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
- vehicule utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
- vehicule utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
- vehicule utilizate ca marfuri in scop comercial.
Sfatul meu este sa fiti pregatiti ca la orice moment sa puteti dovedi organelor de control fiscal incadrarea autovehiculelor folosite de firma dvs in categoria de mai sus (daca este cazul). Pentru aceasta este bine sa aveti la dispozitie documente doveditoare ale urmatoarelor aspecte asupra carora vi s-ar putea cere detalii:
- obiectul de activitate al firme – de exemplu certificat constator recent de la Registrul Comertului sau actul constitutiv al firmei;
- dovada ca firma are personal angajat cu calificare in domeniile prevazute de exceptii – de exemplu contracte de munca relevante;
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
- foile de parcurs completate conform prevederilor legale - obligatoriu;
- orice alte dovezi care pot fi furnizate – de exemplu contracte comerciale cu clienti.
Foaia de parcurs este documentul cel mai important cu care puteti dovedi ca utilizati autovehiculul exclusiv (sau chiar partial) in scopul activitatii economice Aceasta trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:
- categoria de vehicul utilizat,
- scopul si locul deplasarii,
- kilometrii parcursi,
- norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Atentie! Foaia de parcurs in sine nu este suficienta! In ea trebuie sa apara inscrise deplasari ale angajatilor firmei dvs la clienti, furnizori, parteneri de afaceri etc. Au existat cazuri in care autovehiculele au fost folosite numai pentru deplasarea de acasa la serviciu a angajatilor, iar organul fiscal a considerat in intregime nedeductibila atat cheltuiala cat si TVA aferent pentru cu autovehiculul respectiv.
Cheltuieli cu autovehiculele deductibile fiscal limitat
Codul Fiscal la articolul 21, paragraful 4, litera t, prevede ca 50% din valoarea cheltuielilor cu autovehiculele nu este deductibila la calculul impozitului pe profit, cu exceptiile deja mentionate. Limitarea este valabila doar pentru vehiculele rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta firmei dvs.
Care sunt cheltuielile supuse limitarii?
In cadrul cheltuielilor supuse limitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, inclusiv cele inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, cum sunt:
- combustibilul,
- reparatiile si piesele de schimb,
- impozitele locale,
- asigurarile obligatorii si facultative,
- inspectiile tehnice periodice,
- rovinieta,
- chiria,
- partea nedeductibila din taxa pe valoarea adaugata,
- dobanzile, comisioanele, diferentele de curs valutar, etc
Atentie! Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente TVA, respectiv aceasta se aplica si asupra TVA pentru care nu s-a acordat drept de deducere.
Deductibilitatea limitata pentru cheltuielile cu amortizarea
Potrivit prevederilor din Codul fiscal de la articolul 24, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare autovehicul, in limita a 1.500 lei/luna.
Atentie! Si la calculul si evidenta amortizarii se respecta regula generala, aceea ca deductibilitatea limitata a cheltuielilor cu amortizarea nu se aplica in situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre categoriile mentionate expres de Codul Fiscal la articolul 21, paragraful 4, litera t (vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat, ....etc).
Auditor, Expert Contabil Mondo Conta Consult
Membru CECCAR & INPACT International
www.mondoconta.ro
Coautor "Consilier Management Financiar" (editura Rentrop&Straton)
Coautor "Manualul Specialistului in Fiscalitate" (editura Irecson)