email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal pe 2016 deja modificat a doua oara. 8 modificari si explicatiile expertului contabil

irina comanoul cod fiscal2016codul fiscalmodificariordonantadividendetva

Saptamana aceasta Guvernul a aprobat o noua Ordonanta de Urgenta prin care modifica Noul Cod Fiscal abia aprobat in septembrie prin Legea 227/2015 si inca neintrat in vigoare.

Asadar, prin recenta Ordonanta de Guvern, se modifica circa 45 de articole din Legea 227/2015.

Modificarile majore se refera la:

1. Impozitarea microintreprinderilor

Asadar, incepand cu anul 2016, microintreprinderile vor plati impozit pe veniturile realizate astfel:
- cele cu doi sau mai multi angajati, 1%
- cele cu un singur angajat, 2%
- cele fara niciun angajat 3%, ca si pana acum.

Practic, vor beneficia de reduceri de impozit mai multe categorii de agenti economici care se incadreaza din punct de vedere fiscal la microintreprinderi.

In Codul fiscal adoptat in septembrie 2015, prin Legea 227/2015,  impozitul pentru microintreprinderi ramanea la 3% pe venituri, cu exceptia firmelor nou infiintate, care beneficiau de un immpozit de numai 1%, pentru primele 24 de luni de la data inregistrarii firmei. Prevederile se aplica daca, in cadrul unei perioade de 48 de luni de la data inregistrarii, microintreprinderea nu se afla in urmatoarele situatii:

- lichidarea voluntara prin hotararea adunarii generale, potrivit legii;
- dizolvarea fara lichidare, potrivit legii;
- inactivitate temporara, potrivit legii;
- declararea pe propria raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare, potrivit legii;
- majorarea capitalului social prin aporturi efectuate, potrivit legii, de noi actionari/asociati;
- actionarii/asociatii sai vand/cesioneaza/schimba titlurile de participare detinute.

Totodata, la acest capitol, noua ordonanta mareste plafonul pana la care firmele pot fi considerate microintreprinderi, astfel incat sa poata plati impozit pe venit de maximum 3%, in loc de impozit pe profit de 16%.

Astfel, din anul 2016, plafonul pentru microintreprinderi creste de la 65.000 de euro pe an, ca cifra de afaceri, la 100.000 de euro.

2. Impozitul pe dividende

Se reduce cota de impozit aplicabila dividendelor distribuite persoanelor romane, fizice si juridice, precum si dividendelor obtinute, din Romania, de persoane nerezidente,  de la 16% la 5% incepand cu anul 2016.

Mentionam ca in Legea 227/2015 aceasta masura era prevazuta a se aplica incepand cu 1 ianuarie 2017.

Practic, pentru dividendele distribuite in anul 2017 si anii ulteriori  din profitul anului 2016, se va retine un impozit de 5%.

3. Scutire de impozit pe profit pentru ventiturile realizate de unitatile de invatamant preuniversitar si unitatile de invatamant superior acreditate precum si cele autorizate (intra aici si gradinite si scoli particulare acreditate/autorizate).

In reglementarile anterioare de aceasta masura beneficiau doar insititutiile de invatamant superior (universitatile)

4. Impozitul pe venit

Noua reglementare stabileste ca in situatia veniturilor din salarii ºi asimilate salariilor obtinute in afara functiei de baza, impozitul lunar sa fie determinat prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.

5. Contributii sociale obligatorii

Modificarile in domeniul contributiilor sociale obligatorii prevazute in cuprinsul ordonantei prevad, printre altele:
 - Exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate a persoanelor fizice care detin o asigurare pentru boala si maternitate pe teritoriul unui stat cu care Romania aplica un acord bilateral de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala - maternitate;

Exceptia se refera la  situatia romanilor ce lucreaza in strainatate si isi pastreaza domiciliul in tara, implicit avand rezidenta fiscala in Romania. Daca aceasta categorie de persoane detine o asigurare de boala si maternitate - eliberata de un alt stat membru UE, din Spatiul economic european sau Confederatia elvetiana, sau de un alt stat cu care Romania are recunoscute acordurile de securitate sociala - aceste categorii de persoane nu au calitate de contribuabil la sistemul de sanatate romanesc.

Practic, toti ceilalti rezidenti fiscali in Romania si care nu sunt scutiti prin efectul legii si nici co-asigurati, au calitate de contribuabili la sistemul public de sanatate din Romania, datorand cota de 5,5% din salariul minim pe economie valabil la momentul platii.

 -  Corelarea prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu cele ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, referitoare la ajutoarele/sumele acordate potrivit legii, in cazul decesului personalului din cadrul institutiilor publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, decedat ca urmare a participarii la actiuni militare si indemnizatiile lunare de invaliditate acordate personalului ca urmare a participarii la actiuni militare;

7. Modificari la capitolul Impozite si taxe locale

Din punct de vedere al impozitelor si taxelor locale, noul act normativ propune:

- in cazul inmatricularii sau inregistrarii unui mijloc de transport in cursul anului, proprietarul acestuia are obligatia sa depuna o declaratie la organul fiscal local in a carui raza teritoriala de competenta are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, dupa caz, in termen de 30 de zile de la data dobandirii;

- decalarea termenelor de depunere, de la 29 februarie la 31 martie 2016, a declaratiilor privind cladirile proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinatie nerezidentiala sau mixta, a declaratiilor privind mijloacele de transport radiate din circulatie, precum și depunerea documentelor justificative eliberate in anul 2015, privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe cladiri, teren sau a mijloacelor de transport in cazul persoanelor fizice sau juridice care sunt indreptatite prin lege sa beneficieze de aceste facilitati;

- pentru necomunicarea informatiilor cu relevanta fiscala pentru identificarea contribuabililor sau a materiei impozabile ori taxabile s-a introdus o amenda contraventionala cuprinsa intre 500-2.500 lei.

8. Scaderea TVA la apa potabila si apei folosite pentru irigatii la 9%, pentru toate tipurile de servicii.

 


Irina Coma

Consultant fiscal, expert contabil si auditor, lector pe probleme fiscal-contabile in cadrul mai multor firme de consultanta
Lector in cadrul Seminarului National de Fiscalitate si Contabilitate marca Rentrop & Straton, Editor PortalContabilitate.ro

 

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
irina comanoul cod fiscal2016codul fiscalmodificariordonantadividendetva


Data aparitiei: 29 Octombrie 2015
Autor: Irina Coma

Votati articolul "Codul fiscal pe 2016 deja modificat a doua oara. 8 modificari si explicatiile expertului contabil":
Rating:

Nota: 4.31 din 5 din 21 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X