email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

D 394: Probleme frecvente sesizate de contabili

declaratia 394d3941 octombrie 2016facturitvabonurile fiscale

Nenumarate spete referitoare la Declaratia 394 ajung zilnic in atentia profesionistilor contabili si a consultantilor fiscali. De cele mai multe ori, aceste probleme care apar din cauza unor neclaritati sau interpretari eronate ale legii au nevoie de raspunsuri imediate pentru a evita riscuri de ordin financiar pentru firma.

Mai multi contabili cu experienta au oferit raspunsuri specializate cu privire la unele dintre cele mai frecvente probleme sesizate in ce priveste Declaratia 394 (D394), astfel ca le puteti consulta prin cele ce urmeaza.

Unde se declara in Declaratia 394 facturile emise cu TVA catre clienti interni, persoane juridice neimpozabile?

Se va stabili unde se declara in Declaratia 394 facturile emise cu TVA catre clienti interni, persoane juridice neimpozabile in conditiile in care la tip partener 2 (Persoane neinregistrate in scopuri de TVA) nu accepta tip operatiune L (livrari). La tip partener 1, 3, 4 nu se incadreaza. Vom vedea daca se inregistreaza pe total in zona de exceptii ca persoanele fizice, cu mentiunea ca facturile sunt cu TVA emise catre persoane juridice neimpozabile (scoli, primarii s.a.m.d).

Raspunsul consultantului Elena Olteanu:

Potrivit dispozitiilor OPANAF nr. 2264/2016, incepand cu data de 01 octombrie 2016, persoanele inregistrate in scopuri de TVA, vor completa integral formularul 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achiztiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA".
 
In conformitate cu prevederile actului normativ mentionat anterior, in formularul 394 trebuie declarate, pentru perioada 1 iulie 2016 - 30 septembrie 2016, numai operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania si se completeaza informatiile din cartusele A-C din anexa nr. 1.
 
Astfel, incepand cu data de 01.10.2016, societatea va declara livrarile de bunuri/ servicii efectuate catre persoane neimpozabile in cadrul sectiunii D din declaratia 394.
 
Conform OPANAF mai sus prezentat, tranzactiile cu personele neimpozabile se declara la sectiunea D "Rezumat declaratie privind operatiuni desfasurate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA”  randul 3  valoarea totala a bazei impozabile aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si valoarea totala a TVA aferenta acestora defalcate pe cote de TVA efectuate de catre persoana impozabila care aplica sistemul normal de TVA, cu exceptia celor pentru care au fost emise facturi simplificate.


Unde se declara de la 1 octombrie facturile emise pentru chirie, utilitati si alte servicii catre persoane fizice rezidente, facturi emise cu TVA?


Intr-o alta speta, discutam aspectele care tin de declararea facturilor pentru utilitati si alte servicii catre rezidenti. Avem cazul concret, spre exemplificare, al unei societati inchiriaza imobile pentru locuit catre persoane juridice si persoane fizice rezidente si nerezidente.

Vom vedea astfel la ce rubrica se declara in declaratia 394 incepand cu 1 octombrie 2016 urmatoarele:

1. Facturile emise pentru chirie, utiliati si alte servicii catre persoane fizice rezidente, facturi emise cu TVA? Care sunt informatiile obligatorii care trebuie completate pentru identificarea clientilor? Facturile emise pentru chirie, utilitati si servicii emise cu TVA catre clienti persoane fizice nerezidente. Care sunt informatiile obligatorii pentru identificarea acestor clienti?

2. Facturile emise pentru chirie, fara TVA sunt scutite cu drept de deducere? Dar facturile emise pentru utilitati, facturi emise cu TVA catre ambasade?


Raspunsul oferit de Gabi Popescu, auditor financiar:

Cartusul D din Declaratia 394 cuprinde operatiunile desfasurate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA" - cuprinde informatii referitoare la:

- numarul total al persoanelor neinregistrate in scopuri de TVA incluse in declaratie, indiferent de numarul operatiunilor;
- numarul total al facturilor emise pentru livrariie de bunuri/prestarile de servicii defalcate pe fiecare cota de TVA, cu exceptia celor pentru care au fost emise facturi simpiificate,
- valoarea totala a bazei impozabile, TVA aferenta.
 
Pentru raportarea facturilor emise catre persoane fizice se selecteaza tipul persoanelor - persoana neimpozabila

Tipul operatiunii:  livrare, cota de TVA aplicabila 20%
Codul de TVA se inscrie CNP-ul persoanei neinregistrate in scopuri de TVA
Denumire: Nume si prenume si adresa
numarul facturilor (1, de regula) baza impozabila si TVA

 
Cartusul E cuprinde operatiunile desfasurate cu persoane nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania:
- numarul total al persoanelor impozabile nestabilite in Romania, care sunt stabilite in alte state membre, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, indiferent de numarul operatiunilor;
- numarul total al facturilor emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii, cu exceptia celor pentru care au fost emise facturi simplificate;
- valoarea totala a bazei impozabile, valoarea totala a TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA;
 
Se vor declara numai operatiunile taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art.275, respectiv 278 din Codul fiscal si, in cazul achizitiilor de bunuri/servicii pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art.307, alin.(2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal, care nu se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (formular 390).
 
Se selecteaza din tip partener Persoane nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania:
 
si se completeaza:
NIF - in situatia in care acesta este furnizat
Nume si prenume  si adresa
numarul facturilor (1, de regula) baza impozabila si TVA

 
Completarea CNP/NIF este obligatorie in situatia in care persoana impozabila il colecteaza de la persoana fizica din facturi, contracte (de prestari servicii, de furnizare utilitati, vanzari de bunuri mobile si imobile etc.).

In lipsa acestuia, se vor declara numele, prenumele si adresa persoanei fizice.
 
La adresa se vor completa informatiile, in urmatoarea ordine: datele din actul de identitate al persoanei fizice colectate de persoana impozabila sau, in lipsa acestuia, o alta adresa comunicata de beneficiar.
         
Informatiile vor cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele: tara, localitate, judet/sector, strada, nr., bloc, apartament, alte detalii adresa. Rubrica "alte detalii adresa" se va completa in situatia in care se vor inscrie alte elemente decat cele existente in formularul pretiparit sau nu se detine o adresa din Romania.
 
Facturile pentru chirie emise fara TVA, se completeaza: tipul de partener se selecteaza Persoana impozabila inregistrata daca este persoana inregistrata in scopuri de TVA sau persoana neimpozabila.
 
cota de TVA - optiunea nu este cazul
CUI- codul de inregistrare fiscala
Denumirea, adresa

 
Facturile pentru utilitati emise cu TVA, se completeaza: tipul de partener se selecteaza Persoana impozabila inregistrata daca este persoana inregistrata in scopuri de TVA sau persoana neimpozabila.
 
cota de TVA - 20%
CUI- codul de inregistrare fiscala
Denumirea, adresa

 

In Declaratia 394 se declara bonurile fiscale care au codul fiscal al cumparatorului, cat si facturile simplificate?


In declaratia 394 pentru perioada iulie, august si septembrie 2016 se declara bonurile fiscale care au codul fiscal al cumparatorului cat si facturile simplificate


Raspuns oferit de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

Pentru operatiunile economice realizate in intervalul   01.07.16 - 30.09.16 nu se  raporteaza  valoarea bonurilor fiscale, nici la vanzare, dar nici la achizitii de bunuri si servicii. Valoarea bonurilor fiscale care nu vor fi de natura facturilor simplificate nu se va raporta nici din luna octombrie 2016.
Pentru operatiunile realizate in perioada iulie – septembrie 2016, prin declaratia cod 394, se raporteaza doar informatiile impuse prin cartusul A, B si C.

 

Unde se inregistreaza, de la 1 octombrie 2016, in Declaratia 394 bonurile emise la incasarile cu card bancar de la persoane fizice pentru care nu se emite factura?

Raspuns oferit de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor:

Incepand cu data de 01 octombrie 2016, bonurile fiscale, indiferent de modul de incasare (numerar/card) se vor declara la cartusul G.

Conform instructiunilor de completare a Declaratiei 394 - Cartusul G: "incasarile lunare realizate din operatiuni efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si din activitati exceptate, conform prevederilor OUG nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare" - cuprinde informatii referitoare la:

- numarul total al bonurilor fiscale si valoarea totala a incasarilor efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, emise in perioada de raportare, inclusiv a incasarilor prin intermediul bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, indiferent daca au/nu au inscris codul de TVA al beneficiarului. Nu vor fi incluse in acest cartus bonurile fiscale pentru care au fost emise facturi conform art.319 din Codul fiscal;

 -  valoarea totala a bazei impozabile, valoarea totala a TVA aferenta acestora defalcate pe cote de TVA;

- valoarea totala a incasarilor din activitati exceptate de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, valoarea totala a bazei impozabile, valoarea totala a TVA aferenta acestora defalcate pe cote de TVA.
 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394d3941 octombrie 2016facturitvabonurile fiscale


Data aparitiei: 14 Octombrie 2016

Votati articolul "D 394: Probleme frecvente sesizate de contabili":
Rating:

Nota: 2.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X