Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Sfatul saptamanii: Atentie la inchiderea conturilor de avansuri de trezorerie

Data aparitiei: 25 Noiembrie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
adrian bentaavansuri trezorerieinchiderea conturilorsoldul debitor

Ne apropiem rapid de inchiderea exercitiului financiar, ocazie cu care trebuie sa acordam mai multa atentie functionarii unor conturi in functie de proceduri specifice de folosire pe care nu le-am fi aplicat pe parcursul anului.

De exemplu, avansurile de trezorerie regasite in contul 542 "Avansuri de trezorerie" urmeaza un regim contabil personalizat. Daca ne raportam la folosirea acestui cont, soldul debitor al acestuia reprezinta sume ridicate de salariati sau de alte persoane asimilate pentru achizitia de bunuri si servicii destinate societatii. Cel putin aceasta este explicatia functionarii contului.

In practica, de foarte multe ori, soldul contului 542 "Avansuri de trezorerie" reflecta si sume ridicate din societate, utilizate pentru diverse scopuri pentru care nu s-au intocmit inca documentele justificative.

In acest caz trebuie luata decizia de a prezenta in situatiile financiar contabile cea mai adecvata constatare cu privire la acestea avansuri.

Pot fi asimilate avansurile cu alte sume de trezorerie din clasa 5 sau se porneste de la prezumtia ca sumele trebuie raportate ca fiind sume in curs de justificare?

Raspunsul la aceasta intrebare este asumat de legiuitor conform art. 306 alin. (3) din OMFP nr. 1802/2014, dupa cum urmeaza:

"(3) Sumele reprezentand avansuri de trezorerie, acordate potrivit legii si nedecontate pana la data bilantului, se evidentiaza in contul de debitori diversi (461 "Debitori diversi") sau creante in legatura cu personalul (4282 "Alte creante in legatura cu personalul"), in functie de natura creantei".

Retinem asadar ca legiuitorul a stabilit soldarea contului 542 si prezentarea in situatiile financiare a acestor sume ca fiind sume de decontat de catre salariatii sau persoanele asimilate. Sumele nu sunt asimilate valorilor de trezorerie, nu se cumuleaza cu conturile din clasa 5 ci se cumuleaza cu valorile de creante si datorii, dupa caz.




Cu stima,
Consultant fiscal,
Auditor financiar,
Adrian Benta






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X