email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Corectare erori contabile. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?

erori contabiledeclaratia 100impozit pe venitbilant contabilexercitiu financiar

Multe dintre operatiunile pe care trebuie sa le corectam necesita o atentie sporita si in ce priveste reglementarile de la momentul respectiv. Luam ca exemplu cazul in care contabilul unei microintreprinderi infiintate anul trecut a omis sa contabilizeze tranzactiile derulate printr-un cont in euro in exercitiul financiar 2014 (o creditare firma, un schimb valutar, reevaluare devize la 31.12.2014) din cauza faptului ca a aflat prea tarziu despre existanta contului respectiv.

In prezent, aceasta situatie trebuie corectata. Vom vedea astfel daca se va actualiza contabilitatea anului 2014 cu noile inregistrari si daca se va depune un alt bilant contabil la 31.12.2014 sau daca, tinand cont de principiul intangibilitatii bilantului, se vor inregistra toate aceste tranzactii in luna ianuarie 2015 (si la ce curs).

Totodata, vom stabili daca se mai poate depune in cursul lunii decembrie 2015 rectificativa la Declaratia 100 din trimestrul IV 2014 pentru diferenta de impozit pe venit din reevaluarea devizelor.

Corectarea erorilor contabile se va face la data constatarii lor, adica in luna in care ati constat erorile mentionate, conform prevederilor din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014.

Procedura de corectare a erorilor contabile, stabilita prin OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, este urmatoarea:

" 2.5.2. Corectarea erorilor contabile   

65.‐ (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.

  (2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.   
  66. ‐ (1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultând din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:     
 a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;   

b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil  si luate in considerare la intocmirea  si prezentarea acelor situatii financiare anuale.    

(2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.  


(3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera  inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.  
 
66.(1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.

 (2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").
(3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.     

(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar‐contabile. Se considera  ca  o eroare este semnificativa  daca  aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, având in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.    

 68. ‐ (1) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.

 (2) In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara  si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.   
  (3) In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea.

 69.  ‐  Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza  fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa  a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila  si programele informatice utilizate."

In ceea ce priveste politicile contabile, conform prevederilor de la pct. 60 si 61 din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate,  cu modificarile ulterioare, avem urmatoarele prevederi:

"2.5.1. Politici contabile

60. (1) Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale.

(2) Exemple de politici contabile sunt urmatoarele: alegerea metodei de amortizare a imobilizarilor; reevaluarea imobilizarilor corporale sau pastrarea costului istoric al acestora; inregistrarea, pe perioada in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, a unei cheltuieli cu amortizarea sau a unei cheltuieli corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata; alegerea metodei de evaluare a stocurilor; contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent etc.
61. - (1) Administratorii entitatii trebuie sa aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevazute de legislatie. In cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective.
(2) Aceste politici trebuie elaborate avand in vedere specificul activitatii, de catre specialisti in domeniul economic si tehnic, cunoscatori ai activitatii desfasurate si ai strategiei adoptate de entitate."
 
In concluzie, societatea va stabili pragul/suma cond o eroare descoperita este semnificativa sau nu, conform prevederilor din manualul de politici si proceduri contabile, implementat in cadrul societatii.
Daca se constata ca o eroare este semnificativa se va inregistra cheltuiala  pe seama contului 1174 si  se vor depune declaratii rectificative (ex. 710, 101).
 Daca eroarea descoperita  nu este semnificativa, se inregistraza pe seama cheltuielilor (cont 6xx) din anul curent.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar


 

 

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
erori contabiledeclaratia 100impozit pe venitbilant contabilexercitiu financiar

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 24 Decembrie 2015


Votati articolul "Corectare erori contabile. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 3.4 din 5 din 5 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Vanzare mijloc fix sub valoarea de achizitie

Intrebare: Am achizitionat un mijloc fix la val de 120.000 lei, si il vand la 50.000 lei + TVA. Amortizarea inregistrata este in suma de 20.000 lei. Achizitia a fost facuta in anul 2009.
Am nevoie de o monografie contabila in acest sens si deasemeni daca este deductibila la calculul impozitului pe perofit .

Raspuns: Sustin opinia d-nei Teodora Munteanu, cu precizarea ca in loc de 4111 se poate folosi...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 24 Decembrie 2015 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 + 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X