A fost publicat un nou proiect de ordin pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.
Prin Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga, incepand cu 1 ianuarie 2016, Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Prin acest nou act normativ s-au adus imbunatatiri si prevederilor privind inregistrarea, la cerere, in scopuri de TVA.
De asemenea, prin Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga incepand cu 1 ianuarie 2016, Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. Prin acest nou act normativ au fost aduse modificari si dispozitiilor legale privind termenul de depunere a contestatiei impotriva actelor administrative fiscale, in sensul prelungirii acestuia de la 30 de zile de la 45 de zile.
In vederea usurarii sarcinii persoanei impozabile s-a inlocuit, in proiectul de ordin, prevederea potrivit careia cererea de inregistrare in scopuri de TVA (099) se depune insotita si de "certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care sa rezulte datele de identificare ale administratorilor persoanei impozabile la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA, precum si datele de identificare ale asociatilor si ponderea detinuta in capitalul social la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA", cu mentiunea ca aceasta verificare se face prin consultarea Registrului comertului electronic (RECOM).
In prezent, procedura de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, este aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 18/2015.
Avand in vedere modificarile legislative mai sus mentionate si tinand cont de renumerotarea articolelor preluate in noul Cod fiscal si in noul Cod de procedura fiscala este necesara elaborarea unei noi proceduri de modificarea, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA si a unor noi formulare de notificari si decizii utilizate de organele fiscale in aplicarea acestei proceduri.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Sursa: ANAF