Incepand cu luna august a acestui an, se va reduce taxa pe valoarea adaugata pentru mai multe servicii din domeniul agricol. Cota de TVA se va reduce astfel de la 20% la 9% pentru servicii precum furnizarea de seminte, ingrasaminte si pesticide, precum si pentru lucrari agricole.
Guvernul Ciolos a luat recent aceasta decizie, iar impactul bugetar este calculat la 65,8 milioane de lei pentru acest an, la 190,9 milioane de lei pentru anul viitor si la 203,3 milioane de lei pentru 2018, scrie Profit.ro.
De asemenea, se mentioneaza ca pentru identificarea corecta a sferei de aplicare a bunurilor/servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol, care vor intra sub incidenta cotei reduse de TVA de 9%, va fi elaborat un ordin comun al ministrului Finantelor si al ministrului Agriculturii.
”Un pachet pe care as vrea sa-l decidem astazi si sper ca Ministerul de Finante a venit cu aceste propuneri pe care le-am discutat in trecut, e vorba de propuneri de facilitati fiscale care, fara a afecta in mod semnificativ bugetul de stat, ar putea sa duca la stimularea cresterii economice si a dezvoltarii activitatii productive sau inovative. si ma gândesc aici la masuri care vizeaza sectorul agricol. Astfel, vrem sa propunem ca de la 1 august anul acesta TVA pentru lucrari agricole, pentru livrarea unor imputuri necesare pentru productia agricola cum ar fi seminte, ingrasaminte, pesticide si alte produse necesare insamântarii sau cultivarii plantelor in agricultura, dar si pentru prestarea de servicii specifice lucrarilor agricole si intretinerii culturilor agricole, deci TVA pentru achizitia acestor imputuri si pentru prestarea acestor servicii sa scada de la 20% la 9%”, a declarat Dacian Ciolos, citat de Profit.ro.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
In acest moment, se aplica o cota de TVA de 9% pentru anumite seminte si fructe oleaginoase, seminte si fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie si furaje, numai daca furnizorul prezinta dovada ca acestea sunt utilizate pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului uman sau animal.