Printr-un comunicat nou, ANAF anunta ca pentru consolidarea reorganizarii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si cresterea eficientei colectarii si a eficacitatii in combaterea evaziunii fiscale si a fraudei fiscale si vamale, modificarile si completarile Hotararii Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala vizeaza mai multe schimbari pe care vi le prezentam mai jos.
In primul rand, se are in vedere "imbunatatirea randamentului recuperarii creantelor bugetare dispuse prin hotarari judecatoresti definitive in materie penala, prin organizarea unei structuri responsabila la nivel national cu executarea silita a cazurilor speciale".
Astfel, actuala directie de executare silita cazuri speciale se reorganizeaza prin preluarea structurilor teritoriale, pentru marirea gradului de recuperare a prejudiciilor stabilite de catre instantele judecatoresti, cresterea gradului de valorificare a bunurilor confiscate si aplicarea eficienta a sanctiunilor internationale, potrivit ANAF. Prin urmare, directia de executare silita cazuri speciale are atributii extinse in teritoriu.
In al doilea rand, sunt amintite eficientizarea si intarirea controlului managerial al activitatii vamale a ANAF. Pentru ca acestea sa fie posibile, va fi creata functia de vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu rang de subsecretar de stat. Acesta va coordona intreaga activitate a structurilor vamale de la nivel central si teritorial (Directia generala a vamilor, directiile regionale vamale, birourile vamale de interior si de frontiera).
Cartea verde a contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In al treilea rand, ANAF face referire la "optimizarea actului managerial administrativ al secretarului general - inalt functionar public in cadrul ANAF, prin infiintarea in subordinea sa a Compartimentului suport conducere, cu atributii de asistenta si secretariat la nivelul superior al conducerii ANAF".
ANAF informeaza si ca prin proiectul de act normativ se urmareste clarificarea competentelor de control la nivel national ale inspectorilor antifrauda fiscala si actualizarea referirilor la actele normative prin care au fost aprobate Codul de procedura fiscala si Codul fiscal, ca urmare a reinnoirii acestora, respectiv Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.