Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Codul de procedura fiscala se modifica

Data aparitiei: 26 Iulie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
codul de procedura fiscalareorganizare anafinspectorii fiscalianca draguin dubio contra fiscum

Ministrul de finante, Anca Dragu, a anuntat recent ca in acest moment se lucreaza la modificarea Codului de procedura fiscala. Aceste modificari se fac deoarece sunt necesare, fiind un rezultat si o cauza a legislatiei neclare cuprinse deja in cod.

O legislatie care lasa loc multiplelor interpretari lasa loc si abuzurilor. De multe ori, astfel de situatii duc la prelungirea cu anii a unor procese care vizeaza neregulile depistate de inspectori, contestatiile date de firme in urma unor amenzi si asa mai departe.

O legislatie cat se poate de clara ar duce la eliminarea unor astfel de neclaritati si de portite care permit crearea unor confuzii, adesea fara margini.

In procesul de reorganizare ANAF se incearca si eliminarea situatiilor de mai sus care au consecinte nefaste asupra mediului de afaceri. Atat firmele, cat si inspectorii fiscali au nevoie de o legislatie clara care sa permita derularea activitatilor in conditii favorabile si care respecta litera legii.

"Situatia are la baza anumite neclaritati din Codul de procedura fiscala. Acum suntem in proces, alaturi de alte institutii ale statului si alaturi de mediul de afaceri, citim Codul de procedura fiscala, toate regulile pe care le aplica ANAF, ordinele interne, si incercam sa dam o legislatie clara inspectorilor astfel incat sa nu mai ajunga nenumarate procese pe masa procurorilor si practic sa blocheze si activitatea ANAF, dar si activitatea procurorilor“, a precizat ministrul de Finante, potrivit Capital.ro.

In plus, Anca Dragu a amintit ca mai multe modificari efectuate in ce priveste procedurile din cadrul ANAF fac ca inspectiile fiscale sa vizeze numai acele afaceri care prezinta riscuri mari in ceea ce priveste evaziunea fiscala.

"Pentru o inspectie fiscala sau pentru un control de la Antifrauda, numarul de salariati ai ANAF este acelasi: merg minim doi inspectori fiscali la o firma care are doi-trei angajati si unde evaziunea poate fi de cateva sute de lei, dar tot doi angajati merg si la o firma unde evaziunea poate fi mult mai mare si la care recuperarea sa fie mult mai semnificativa. (...)

Mai sunt lucruri de facut, in special de implementat la inspectii fiscale controlul pe baza de risc. Acestea, deja am verificat, se fac in proportie de peste 90% in urma evaluarii riscului companiei. Practic, nu se mai face control doar de dragul controlului sau pentru ca inspectorul fiscal se afla pe strada respectiva si s-a oprit sa vada ce face o firma“, a declarat Anca Dragu, potrivit aceleiasi surse.

In contextul in care se va pune accentul si pe pregatirea inspectorilor fiscali, se doreste o mai buna reglementare a modului in care se deruleaza controalele antifrauda, implementarea reala a principiului "in dubio contra fiscum", aminteste aceeasi sursa, alaturi de o limitare a modului de interpretare in ce priveste unele tranzactii fara scop economic.


 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X