In una dintre sesiunile organizate de ANAF in mediul online, o tema s-a adresat platii CASS de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente. Prezentam astfel unele dintre cele mai importante intrebari la care ANAF a raspuns prin intermediul consultantilor.
Intrebare contribuabil:
Scutirea de contributia de sanatate aplicata venitului din dividende in 2016 se aplica pensionarilor fara distinctie (la limita de varsta/anticipat)?
Raspuns ANAF:
Pentru veniturile din investitii, realizate in anul 2016 de catre persoanele fizice care in aceeasi perioada obtin si venituri din pensii, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.
Mentionam ca, veniturile din pensii sunt cele definite la art.99 din Codul fiscal, respectiv "sume primite ca pensii de la fondurile infiintate din contributiile sociale obligatorii facute catre un sistem de asigurari sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative si cele finantate de la bugetul de stat, diferente de venituri din pensii, precum si sume reprezentand actualizarea acestora cu indicele de inflatie."
Ca urmare, legea fiscala nu face diferentieri intre diferite categorii de pensionari/pensii, ci are in vedere numai categoria de venit care determina acordarea sau nu a exonerarii de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din investitii (dividende) obtinute in anul 2016.
Intrebare contribuabil:
Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata (sau nu) de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii va fi stabilita exclusiv de catre organul fiscal pe baza declaratiei persoanei fizice depuse in 2017 pentru anul 2016 ?
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Contributia de asigurari sociale de sanatate aferenta veniturilor din investitii se stabileste de organul fiscal competent in anul 2017, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazelor de calcul mentionate la art. 176 din Codul fiscal.
Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate se evidentiaza lunar in decizia de impunere.
In cazul veniturilor realizate in anul 2016, ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. Pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, contributia datorata lunar se calculeaza asupra acestor baze de calcul.
Intrebare contribuabil:
Scutirea de contributia de sanatate aplicata venitului din dividende in 2016 se aplica veniturilor din dividende platite in cursul anului cu acest titlu dar si celor repartizate, neachitate beneficiarilor si care vor trebui sa fie declarate pana maxim in 25 ian 2017 (si pentru care la acelasi termen va fi datorat si impozitul pe dividende aferent)? Adica pentru dividendele repartizate in 2016 si neachitate pana la sfarsitul anului 2016 beneficiarul acestei categorii de venit va datora sau nu contributie sanatate?
Raspuns ANAF:
In cazul in care in anul 2016 indepliniti conditia de scutire de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din dividende, prevazuta la art. 176 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiati de aceasta facilitate pentru veniturile din dividende distribuite de persoanele juridice in anul 2016,
indiferent daca le-ati incasat sau nu pana la sfarsitul anului 2016.