Deoarece au continua sa se produca probleme in procesul decizional de anulare a codului de TVA, ANAF a decis sa invite firmele la discutii pentru a explica motivele care au dus la anularea codului.
Mai mult, in prezent se aduc noi modificari procedurii de prelucrare a informatiilor care se declara prin Formularul 088.
Astfel, in functie de discutia avuta cu reprezentantii Fiscului si de informatiile prezentate de contribuabil, ANAF si-ar putea reconsidera decizia initiala de anulare a codului de TVA, asa cum a anuntat recent Dragos Doros, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, intr-un interviu pentru Profit.ro.
"Daca un contribuabil este identificat cu risc fiscal mediu, din analiza informatiilor facuta de noi, va fi invitat la un interviu la sediul nostru. Vom emite proceduri interne, in scurt timp, astfel incat sa ii anuntam si sa discutam cu toti cei carora am decis sa le anulam codul de TVA. Doar in urma acestui interviu vom lua o decizie, pentru ca am constatat ca nu avem o comunicare eficienta, de fiecare data. Desi noi urmam procedurile legale, apar situatii când, din diferite motive, nu este primita notificarea. Procedura va fi mai facila si vom gasi o metoda sa ii instiintam inclusiv prin email, cel putin pe contribuabilii mari si mijlocii", a precizat Dragos Doros pentru sursa amintita mai sus.
Procedura de depunere a D088 ar fi trebui, dupa modificarile aduse ultima oara, sa functioneze corespunzator, chiar daca mediul de afaceri a cerut insistent transparentizarea criteriilor alese de ANAF in luarea deciziei de anulare a codului de TVA.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
In cazul in care, dupa primirea notificarii privind anularea codului de TVA din cauzele indicate de ANAF (act expirat de sediu, organe statutare, nedepunere declaratii, obligatii restante etc), aminteste Profit.ro, contribuabilul nu remediaza problemele in 30 de zile, urmarea o reprezinta chiar anularea codului din oficiu, iar firmele nu isi mai pot deduce taxa colectata.
Multe probleme au aparut in ultima perioada inclusiv din cauza ca notificarile trimise de ANAF nu ajungeau la firme sau nu soseau in timp util pentru ca firmele sa poata remedia problemele indicate de Fisc si sa nu riste astfel anularea codului de TVA.