Dupa determinarea taxei pe valoare adaugata de plata sau a sumei negative a taxei pentru operatiunile din perioada fiscala de raportare se determina :
- suma negativa a taxei cumulata prin adaugarea la suma negativa a taxei, rezultata in perioada fiscala de raportare, a soldului sumei negative a taxei, reportat din decontul perioadei fiscale precedente (daca nu s-a solicitat a fi rambursat), si a diferentelor negative de TVA stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii comunicate pana la data depunerii decontului.
- taxa de plata cumulata prin adaugarea la taxa de plata din perioada fiscala de raportare a sumelor neachitate la bugetul de stat, pana la data depunerii decontului de TVA, din soldul taxei de plata al perioadei fiscale anterioare, si a sumelor neachitate la bugetul de stat pana la data depunerii decontului din diferentele de TVA de plata stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii comunicate pana la data depunerii decontului.
Prin decontul de TVA se efectueaza regularizarile de taxa si se stabileste soldul taxei de plata sau soldul sumei negative a taxei, astfel:
- daca taxa de plata cumulata este mai mare decat suma negativa a taxei cumulata, rezulta un sold de taxa de plata in perioada fiscala de raportare.
- daca suma negativa a taxei cumulata este mai mare decat taxa de plata cumulata, rezulta un sold al sumei negative a taxei in perioada fiscala de raportare.
Persoanele impozabile pot solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul de TVA din perioada fiscala de raportare, decontul fiind si cerere de rambursare, sau pot reporta soldul sumei negative in decontul perioadei fiscale urmatoare.
Nu poate fi solicitata rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, mai mic de 5.000 lei inclusiv, acesta fiind reportat obligatoriu in decontul perioadei fiscale urmatoare.
Daca persoana impozabila solicita rambursarea soldului sumei negative, acesta nu se reporteaza in perioada fiscala urmatoare.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Atentie!
Soldul sumei negative de taxa pe valoarea adaugata inscris in decontul de taxa pe valoarea adaugata aferent perioadei fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolventei prevazute de legislatia in domeniu nu se preia in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care s-a deschis procedura, caz in care debitorul este obligat sa solicite rambursarea taxei prin corectarea decontului perioadei fiscale anterioare.
Din punct de vedere contabil, la sfarsitul fiecarei perioade, in urma compararii soldurilor conturilor 4426 si 4427 pot rezulta doua situatii :
1. TVA deductibila > TVA colectata => TVA de recuperat
Inregistrari contabile:
% = 4426
Tva deductibila
4424
Tva de recuperat
4427
Tva colectata
Compensarea cu TVA de plata din perioadele urmatoare: 4423=4424
Rabursarea de catre organele fiscale: 5121=4424
2. Tva deductibila < TVA colectata => TVA de plata
Inregistrari contabile:
4427 = %
Tva colectata
4426
Tva deductibila
4423
Tva de plata
Plata TVA: 4423 = 5121