Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Inchiriere imobile. Cum facem inregistrarea in Declaratia 394 din octombrie 2016?

Data aparitiei: 06 Octombrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
inchiriere imobiledeclaratia 394deduceritvapersoane fizice nerezidentechirie

Tinand cont de cererea mare formulata in ce priveste completarea corecta a D394, am ales pentru analiza urmatoare o societate care inchiriaza imobile pentru locuit catre persoane juridice si persoane fizice rezidente si nerezidente.

Vom vedea astfel la ce rubrica se declara in declaratia 394 incepand cu 1 octombrie 2016 urmatoarele:

1. Pentru facturile emise pentru chirie, utiliati si alte servicii catre persoane fizice rezidente (facturi emise cu TVA), care sunt informatiile obligatorii care trebuie completate pentru identificarea clientilor?

In cazul facturilor emise cu TVA pentru chirie, utilitati si servicii catre clienti persoane fizice nerezidente, care sunt informatiile obligatorii pentru identificarea acestor clienti?

2. Facturile emise pentru chirie, fara TVA sunt scutite cu drept de deducere? Dar facturile emise cu TVA pentru utilitati, catre ambasade?

Cartusul D din Declaratia 394 cuprinde operatiunile desfasurate cu persoane neinregistrate in scopuri de TVA" - cuprinde informatii referitoare la:
- numarul total al persoanelor neinregistrate in scopuri de TVA incluse in declaratie, indiferent de numarul operatiunilor;
- numarul total al facturilor emise pentru livrariie de bunuri/prestarile de servicii defalcate pe fiecare cota de TVA, cu exceptia celor pentru care au fost emise facturi simpiificate,
- valoarea totala a bazei impozabile, TVA aferenta.

 
Pentru raportarea facturilor emise catre persoane fizice se selecteaza tipul persoanelor - persoana neimpozabila

Tipul operatiunii:  livrare, cota de TVA aplicabila 20%
Codul de TVA se inscrie CNP-ul persoanei neinregistrate in scopuri de TVA
Denumire: Nume si prenume si adresa
numarul facturilor (1, de regula) baza impozabila si TVA

Recomandarea noastra:    Fiscul intra pe piata chiriilor. Proprietarii declara sume modice

Cartusul E cuprinde operatiunile desfasurate cu persoane nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania:
- numarul total al persoanelor impozabile nestabilite in Romania, care sunt stabilite in alte state membre, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, indiferent de numarul operatiunilor;
- numarul total al facturilor emise pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii, cu exceptia celor pentru care au fost emise facturi simplificate;
- valoarea totala a bazei impozabile, valoarea totala a TVA aferenta acestora, defalcate pe cote de TVA;

 
Se vor declara numai operatiunile taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art.275, respectiv 278 din Codul fiscal si, in cazul achizitiilor de bunuri/servicii pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art.307, alin.(2), (3), (5) si (6) din Codul fiscal, care nu se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (formular 390).
 
Se selecteaza din tip partener Persoane nestabilite in Romania care sunt stabilite in alt stat membru, neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania:
 
si se completeaza:
NIF - in situatia in care acesta este furnizat
Nume si prenume  si adresa
numarul facturilor (1, de regula) baza impozabila si TVA

 
Completarea CNP/NIF este obligatorie in situatia in care persoana impozabila il colecteaza de la persoana fizica din facturi, contracte (de prestari servicii, de furnizare utilitati, vanzari de bunuri mobile si imobile etc.).
In lipsa acestuia, se vor declara numele, prenumele si adresa persoanei fizice.
 
La adresa se vor completa informatiile, in urmatoarea ordine: datele din actul de identitate al persoanei fizice colectate de persoana impozabila sau, in lipsa acestuia, o alta adresa comunicata de beneficiar.
         
Informatiile vor cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele: tara, localitate, judet/sector, strada, nr., bloc, apartament, alte detalii adresa. Rubrica "alte detalii adresa" se va completa in situatia in care se vor inscrie alte elemente decat cele existente in formularul pretiparit sau nu se detine o adresa din Romania.
 
Facturile pentru chirie emise fara TVA, se completeaza: tipul de partener se selecteaza Persoana impozabila inregistrata daca este persoana inregistrata in scopuri de TVA sau persoana neimpozabila.
 
cota de TVA - optiunea nu este cazul
CUI- codul de inregistrare fiscala
Denumirea, adresa

 
Facturile pentru utilitati emise cu TVA, se completeaza: tipul de partener se selecteaza Persoana impozabila inregistrata daca este persoana inregistrata in scopuri de TVA sau persoana neimpozabila.
 
cota de TVA - 20%
CUI- codul de inregistrare fiscala
Denumirea, adresa

 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X