Conform Ordinului 442/2016 privind dosarul preturilor de transfer, tranzactiile intre persoane afiliate sunt considerate ca realizate conform principiului valorii de piata daca valoarea tranzactiei (pret) se incadreaza in intervalul de comparare. In vederea stabilirii intevalului de comparare se obtine un numar de preturi practicate de societati independente pentru tranzactii similare. Vom vedea care este numarul minim de valori ale pretului de care avem nevoie, conform legii, pentru a stabili intervalul de comparare.
In conformitate cu dispozitiile pct. 5 alin. (15) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 11 alin. (4) din Codul fiscal ajustarea/estimarea preturilor de transfer, pentru a reflecta principiul valorii de piata in cadrul tranzactiilor derulate intre persoane al produselor, marfurilor sau serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei, va fi efectuata de organele de inspectie fiscala la nivelul tendintei centrale a pietei.
Tendinta centrala a pietei va fi considerata valoarea mediana a intervalului de comparare a indicatorilor financiari ai societatilor/tranzactiilor comparabile identificate sau in situatia in care nu se gasesc suficiente societati/tranzactii comparabile, pentru a putea stabili un interval de comparabilitate, se vor identifica cel mult trei societati sau tranzactii comparabile si se va utiliza media aritmetica a indicatorilor financiari ai acestora sau a tranzactiilor identificate.
Aceeasi solutie este transpusa si in reglementarea specifica in ceea ce priveste intocmirea dosarului preturilor de transfer intemeiata pe dispozitiile art. 108 alin. (2) din Codul de procedura fiscala.
Astfel, in cadrul art. 9 alin. (2) din OPANAF nr. 442/2016 este statuat faptul ca tendinta centrala a pietei va fi considerata valoarea mediana a intervalului de comparare a indicatorilor financiari ai societatilor/valorii tranzactiilor comparabile identificate sau in situatia in care nu se gasesc suficiente societati/tranzactii comparabile pentru a putea stabili un interval de comparabilitate, fiind identificate cel mult trei societati sau tranzactii comparabile, se va utiliza media aritmetica a indicatorilor financiari ai acestor societati sau a tranzactiilor comparabile identificate.
In concluzie, din perspectiva celor doua acte normative invocate mai sus consideram ca numarul minim de societati sau tranzactii comparabile nu este expres precizat fiind reglementat doar faptul ca in cazul in care nu sunt suficiente informatii se realizeaza media aritmetica la cel mult trei societati sau tranzactii.
Asadar, pentru aplicarea mecanismului de determinare a mediei aritmetice se poate concluziona astfel ca numarul minim este doi, solutie aflata in concordanta si cu dispozitiile art. 8 pct. 6 din OPANAF nr. 442/2016.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Cartea verde a Contabilitatii varianta online