email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plafon recalculat. Cum stabilim perioada fiscala in 2017 pentru o societate infiintata in 2016?

plafon recalculatperioada fiscalaplafon tvacodul fiscallivrari intracomunitare

In analiza de mai jos, in cursul anului 2017, stabilim ce perioada fiscala din punct de vedere al TVA va avea o societate care s-a infiintat in anul 2016 avand in vedere faptul ca in perioada in care nu a fost inregistrata in scopuri de TVA a realizat o achizitie de bunuri intracomunitara si ulterior persoana a obtinut codul TVA in cursul lunii iunie 2016 fara a mai achizitiona bunuri intracomunitare in perioada iunie-decembrie 2016. De asemenea, stabilim daca se depune declaratia 094 sau 010.

Iata raspunsul specialistului:

Avand in vedere faptul ca s-a efectuat in perioada in care persoana impozabila aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici, reglementat prin art. 310 din Codul fiscal, achizitia intracomunitara de bunuri, impozabila in Romania a carei valoare s-a raportat prin decontul special de TVA cod 301 (daca valoarea achizitiilor a depasit plafonul de 10.000 euro cu un echivalent de 34.000 lei), operatiunea respectiva nu afecteaza perioada fiscala de raportare utilizata de catre persoana impozabila inregistrata in regim normal in scopuri de TVA.

In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 322 "Perioada fiscala" alin.   (7)   "Prin exceptie de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru; …….".
 
Astfel, trebuie retinut faptul ca prevederile alin. (2) - (6) al art. 322 se refera doar la persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform art. 316, fara a se referi la inregistrarea in regim special in scopuri de TVA conform prevedrilor art. 317 din Codul fiscal. Altfel spus, putem vorbi despre perioada fiscala numai in situatia unei persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in regim normal.
 
In acest caz, daca in perioada iunie-decembrie 2016 societatea respectiva nu a realizat achizitii intracomunitare de bunuri impozabile in Romania si nu a depasit echivalentul in lei al cifrei de afaceri de 100.000 euro, recalculat pentru perioada in care a fost inregistrat in scopuri de TVA in regim normal, trebuie sa depuna, pana la data de 25.01.2017 formularul cod 094.
 
Pentru anul 2016, calcularea echivalentului in lei al plafonului de 100.000 euro se efectueaza pe baza cursului de schimb valutar B.N.R. de 4,5411 lei/euro, in vigoare la data de 30.12.2016 (data de 31.12.2016 a fost zi nelucratoare). Acest mod de calcul este stabilit la pct. 103 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 322.  Astfel, pentru intregul an 2016, plafonul este de 454.110 lei, ca echivalent in lei al sumei de 100.000 euro.  
       


Avand in vedere faptul ca  societatea pe care o reprezentati este inregistrata in scopuri de TVA din  luna iunie  2016, incadrarea in plafonul de 100.000 euro se efectueaza direct proportional cu numarul de luni in care a indeplinit calitatea de platitor de TVA. In acest sens, aduc drept argument  prevederile art. 322 alin.   (5)  din Codul fiscal  "Daca cifra de afaceri efectiv obtinuta in anul inregistrarii, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg, depaseste plafonul prevazut la alin. (2), in anul urmator perioada fiscala va fi luna calendaristica, conform alin. (1). Daca aceasta cifra de afaceri efectiva nu depaseste plafonul prevazut la alin. (2), persoana impozabila va utiliza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri"
       
Recalcularea plafonului de 100.000 euro se efectueaza dupa cum urmeaza:  
100.000 euro : 12 luni = 8333,33 euro/luna
8333,33 euro/luna x 7 luni (iunie - decembrie 2016) = 58.333,31 euro
58.333,31 euro x 4,5411 lei/euro  = 264.897  lei
 
Deci, recalcularea plafonului de 100.000 euro se efectueaza doar pentru perioada din anul 2016 in care societatea are calitatea de platitoare de TVA, in regim normal, respectiv pentru intervalul iunie – decembrie 2016. Astfel, la determinarea plafonului de 100.000 euro, nu se ia in considerare cifra de afaceri realizata in perioada 01.01 – 31.05.2016, perioada in care societatea a aplicat regimul de scutire conform prevederilor art. 310 din Codul fiscal. In acest sens, aduc drept argument si prevederile pct. 103 alin. (3) din normele de aplicare ale art. 322 "In cazul persoanelor impozabile care au aplicat regimul de scutire prevazut la art. 310 din Codul fiscal si care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, ….., nu sunt luate in calculul cifrei de afaceri livrarile de bunuri/prestarile de servicii, mentionate la alin. (2), realizate in perioada in care persoana impozabila nu a avut un cod de inregistrare in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal. "
 
Daca  in perioada iunie-decembrie 2016 societatea a realizat o cifra de afaceri sub plafonul recalculat de    58.333,31 euro  pentru 7 luni, inseamna ca, incepand cu anul 2017, va  aplica, in continuare, trimestrul calendaristic, fara a fi obligata sa modifice vectorul fiscal prin declaratia cod 010 cu privire la modificarea perioadei  fiscale din trimestru in luna. Declaratia cod 010 se depune numai daca in perioada iunie – decembrie 2016 s-a depasit plafonul recalculat de 264.897  lei .
 
Astfel, daca pentru perioada iunie-decembrie 2016 a avut ca perioada fiscala trimestru, aceiasi perioada fiscala se va mentine si in anul 2017.  In acest caz, societatea respectiva este obligata sa  depuna la organul fiscal competent formularul cod 094 pana la data de 25 ianuarie 2017, inclusiv. Persoana impozabila care nu a depasit echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro in anul precedent si nu a realizat, in anul precedent,  achizitii intracomunitare de bunuri, este obligata sa  depuna formularul   cod  094, aspect  reglementat prin art. 322 alin.  (6) din Codul fiscal. Pentru anul 2016, declaratia se depune pana pe data de 25 ianuarie 2017, inclusiv  "Persoana impozabila care, potrivit alin. (2) si (5), are obligatia depunerii deconturilor trimestriale trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o declaratie de mentiuni in care sa inscrie cifra de afaceri din anul precedent si o mentiune referitoare la faptul ca nu a efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent".  
 
In concluzie, asa cum rezulta si din O.P.A.N.A.F. nr. 631 din 9 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, formularul "Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent (094)" se completeaza doar de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, care au utilizat trimestrul ca perioada fiscala in anul precedent si  care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri si care nu au depasit plafonul de 100.000 euro in perioada in care au avut calitatea de platitor de TVA in regim normal.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plafon recalculatperioada fiscalaplafon tvacodul fiscallivrari intracomunitare


Data aparitiei: 25 Ianuarie 2017
Ultima actualizare: 26 Ianuarie 2017

Votati articolul "Plafon recalculat. Cum stabilim perioada fiscala in 2017 pentru o societate infiintata in 2016?":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X