In analiza urmatoare, avem cazul unei societati cu sediul in Bucuresti al carui cod de TVA a fost anulat, dar care are si cod de TVA in Marea Britanie (are reprezentant fiscal acolo) si care realizeaza venituri exclusiv din vanzarea de bunuri pe teritoriul din Marea Britanie, precum si pe teritoriul Romaniei/
Stabilim astfel daca vanzarile pe codul VAT din Marea Britanie se includ in plafonul de 220.000 lei al cifrei de afaceri care ar incadra societatea la platitoare de TVA in Romania si daca trebuie sa plateasca TVA in Marea Britanie si impozit pe venit, precum si daca veniturile realizate in Marea Britanie se impoziteaza si in Romania.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In cifra de afaceri de 220.000 lei nu se include si valoarea vanzarilor efectuate pe teritoriul Marii Britanii, ci doar valoarea operatiunilor taxabile constand in livrari de bunuri si a prestari de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania, in cursul unui an calendaristic. In plafonul anual de scutire de 220.000 lei se include si valoarea avansurilor incasate sau doar facturate pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii taxabile.
Practic, plafonul de 220.000 lei se determina prin insumarea valorii urmatoarelor tipuri de operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei:
- taxabile;
- scutite cu drept de deducere (exporturi si livrari intracomunitare de bunuri);
- neimpozabile (livrari de bunuri si prestari de servicii pentru care locul nu se considera a fi in Romania);
- scutite fara drept de deducere, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Plafonul de 220.000 lei este reglementat in Codul fiscal prin art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" alin. (2).
In acest context, trebuie retinut faptul ca o societate comerciala al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu de catre organul fiscal competent nu beneficiaza de regimul special de scutire. Aceasta interdictie este reglementata, in mod expres, prin art. 316 "Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA” alin. (14) din Codul fiscal "Persoanele impozabile aflate in situatiile prevazute la alin. (12) nu pot aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art. 310 pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, fiind obligate sa aplice prevederile art. 11 alin. (6) si (8). ” Pentru toate livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in perioada in care figureaza cu codul de TVA anulat din oficiu, societatea respectiva este obligata sa colecteze TVA, dar fara a avea dreptul de deducere a sumei TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii, chiar daca acestea sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile.
Obligatia colectarii TVA, fara exercitarea dreptului de deducere reprezinta o consecinta fiscala negativa a anularii codului de inregistrare in scopuri de TVA, reglementata prin art. 11 "Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal" alin. (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabila din 2016 "(8) Persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b) - e) si lit. h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.
De asemenea, consecinte fiscale negative suporta si cumparatorii bunurilor/beneficiarii serviciilor deoarece nu isi pot exercita dreptul de deducere a sumei TVA colectate de catre furnizorul/prestatorul al carui cod de TVA este anulat din oficiu, aspect reglementat prin acelasi art. 11 alin. (9)
"(9) Beneficiarii care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. b) - e) si lit. h) si au fost inscrisi in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 a fost anulata, nu beneficiaza de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor respective, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate in cadrul procedurii de executare silita si/sau a achizitiilor de bunuri de la persoane impozabile aflate in procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2014."
Suma TVA colectata pentru toate operatiunile realizate in aceasta perioada se raporteaza prin formularul cod (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau g) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
"reglementat prin O.M.F.P. nr. 2224 din 22 august 2013 pentru aprobarea modelului si continutului formularului, care nu a fost abrogat pana la aceasta data in vederea corectarii articolelor conform prevederilor cuprinse in noul cod fiscal reglementat prin legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
aplicabila din 2016.
In ceea ce priveste impozitul pe veniturile realizate, in situatia in care societatea din Romania nu are un sediu permanent pe teritoriul Marii Britanii astfel incat sa fie obligata sa plateasca impozit pe profit autoritatii fiscale din Marea Britanie, societatea din Romania nu trebuie sa plateasca impozit pe venit in acest stat, pentru veniturile realizate din operatiuni taxabile realizate pe teritoriul Marii Britanii.
Daca nu are un sediu permanent in Marea Britanie, valoarea veniturilor realizate pe teritoriul Marii Britanii se cumuleaza cu veniturile realizate in Romania si se supun, fie impozitului pe venituri microintreprindere, fie intra in baza de calcul a rezultatului fiscal (profit sau pierdere).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal