Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Ce documente sunt obligatorii la deducerea cheltuielilor aferente vehiculelor pentru curierat?

Data aparitiei: 30 Ianuarie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
deduceri cheltuielicodul fiscalcurieratfoaie de parcursservicii de curierat

In analiza de mai jos, avem ca exemplu o firma de curierat cin cazul careia vom stabili daca trebuie sa intocmeasca foaie de parcurs pentru a justifica deductibilitatea integrala a cheltuielilor cu combustibilul respectiv TVA.

La art.25 alin. (3) lit i) din Codul fiscal se incadreaza la exceptiile mentionate si poate deduce integral TVA si cheltuielile cu combustibilul,  insa la pct.16 alin. (2) din Normele de aplicare a Codului fiscal se specifica faptul ca firma trebuie sa intocmeasca foaie de parcurs.

Vom vedea astfel daca firma poate intocmi o singura foaie de parcurs lunara in care sa scrie categoria vehiculului, scopul deplasarii (curierat), locul deplasarii, localitatea in care livreaza coletele sau daca e obligatoriu sa se inscrie numele destinatarilor persoane fizice si juridice si stampila acestora.

Iata raspunsul specialistului:

Potrivit art 25 alin (3) lit l din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, sunt deductibile limitat la calculul rezultatului fiscal:

 "50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat".

"In sensul prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii si expresiile utilizate, conditiile in care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitarii fiscale, sunt cele prevazute la pct. 68 din normele metodologice date in aplicarea art. 298 al titlului VII Taxa pe valoarea adaugata din Codul fiscal.
     
Justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul rezultatului fiscal, se efectueaza pe baza documentelor financiar-contabile si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs ‘’(pct 16 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal).


    
Asadar, regulile de deducere a cheltuielilor aferente vehiculelor utilizate pentru servicii de curierat sunt cele prevazute la pct 68  din normele metodologice date in aplicarea art. 298 al titlului VII Taxa pe valoarea adaugata din Codul fiscal, si anume:

"(2) In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
 (6) In scopul aplicarii art. 298 alin. (3) lit. a), b) si d) din Codul fiscal, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru:
3. servicii de curierat reprezinta vehiculele care servesc la primirea, transportul si distribuirea scrisorilor, coletelor si pachetelor;

 (7) Utilizarea vehiculului pentru activitatile exceptate prevazute la art. 298 alin. (3) din Codul fiscal
rezulta, in functie de fiecare situatie in parte, din informatii cum sunt: obiectul de activitate al persoanei impozabile, dovada ca persoana impozabila are personal angajat cu calificare in domeniile prevazute de exceptii, foile de parcurs care trebuie sa contina cel putin elementele prevazute la alin. (2), in cazul vehiculelor prevazute la art. 298 alin. (3) lit. a)  din Codul fiscal, sau orice alte dovezi care pot fi furnizate".
     
Facem, precizarea ca in cadrul vehiculelor prevazute la art 298 alin (3) lit a din Codul fiscal
se inscriu si serviciile de curierat.

Asadar, in vederea deducerii integrale a cheltuielilor cu combustibilul si a taxei pe valoarea adaugata aferente, trebuie sa intocmiti foi de parcurs care sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:

  -categoria de vehicul utilizat
  - scopul si locul deplasarii
  - kilometrii parcursi
  - norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
     
Mentionam ca potrivit pct 68 alin 8 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal:

"Daca situatia de fapt constatata de organul fiscal este diferita de situatia prezentata de persoana impozabila in ce priveste exercitarea dreptului de deducere a taxei pentru vehicule conform art. 298 din Codul fiscal, organul fiscal este indreptatit sa aprecieze, in limitele atributiilor si competentelor ce ii revin, relevanta starilor de fapt fiscale si sa adopte solutia admisa de lege, intemeiata pe constatari complete asupra tuturor imprejurarilor edificatoare in cauza, in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala".


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal

 

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X