In analiza de mai jos, dam ca exemplu situatia in care, in anul 2016, o societate a primit de la persoane juridice nerezidente facturi pentru prestarea de consultanta in domeniul veterinar (speaker pentru un eveniment organizat in Romania) astfel:
- prima companie este rezident in Olanda, a prezentat certificatul de rezidenta fiscal si factura i-a fost platita integral
- a doua companie este rezident Columbia, este o companie afiliata a grupului a prezentat certificate de rezidenta fiscala, dar nu exista Conventie de evitare a dublei impuneri cu Columbia. Societatea din Romania va retine si plati cei 16% impozit pe venit cu retinere la sursa.
Stabilim daca ambele tranzactii trebuie declarate in formularul 207 si care sunt, in cazul tranzactiei cu firma din Columbia, obligatiile platitorului de venit cu privire la inregistrarea fiscala a acestuia in Romania (formular 015).
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Iata raspunsul specialistului:
In cazul ambelor contracte se constata faptul ca veniturile platite nerezidentilor au natura veniturilor din consultanta din orice domeniu care sunt impozabile in Romania potrivit art. 223 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal.
In acelasi timp, potrivit art. 231 alin. (1) platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, cu exceptia platitorilor de venituri din salarii, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Din coroborarea celor doua prevederi mentionate mai sus rezulta ca obligatia de declarare revine societatii platitoare de venit in ambele cazuri. Desigur ca, in masura aplicarii Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Olanda ca urmare a prezentarii certificatului de rezidenta fiscala, veniturile nerezidentului de natura serviciilor de consultanta care nu sunt realizate printr-un sediu permanent in Romania vor fi impuse exclusiv in statul de rezidenta.
Modelul, continutul si instructiunile de completare a formularului 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti" sunt aprobate prin OPANAF 3695/2016. Potrivit prevederilor capitolului II "Completarea declaratiei" pct. 6. "Sectiunea IV Date informative privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti", pentru veniturile de natura celor care se regasesc la lit. g) "07. Venituri din servicii prestate de persoane nerezidente (art.223 alin.(1) lit.i), k) si l))" se va completa si coloana "3.CF/CNP/ NIF din Romania" in care se va inscrie codul de identificare fiscala al beneficiarului de venit nerezident, emis de autoritatea competenta din Romania. Necompletarea acestei informatii genereaza eroarea "La categoria 07. din tabelul IV. exista inregistrari incomplete in randurile - rd.1" si conduce la imposibilitatea validarii inregistrarilor si a emiterii fisierului D207.xml.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea Verde a Contabilitatii
Avand in vedere ca obligatia de inregistrare fiscala revine persoanelor nerezidente si nu conditioneaza plata venitului consideram ca solutia de impiedicare a indeplinirii obligatiilor declarative de catre platitorul de venit este nelegala, declaratia trebuind sa poata fi depusa si in lipsa informatiilor care privesc exclusiv raporturile de drept fiscal dintre administratia fiscala si persoana nerezidenta care realizeaza venituri din Romania.
Inregistrarea persoanelor juridice nerezidente are ca temei alin. (1) al art. 82 din Codul de procedura fiscala care statueaza obligatia de inregistrare fiscala si de primire a unui cod de identificare fiscala, oricarei persoane sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal. Consideram ca este parte a unui astfel de raport nerezidentul care realizeaza venituri supuse impozitarii in Romania indiferent de faptul ca este scutit ca urmare a indeplinirii unui ansamblu de conditii conform art. 229 sau prin aplicarea Conventiei pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si statul de rezidenta.
Cu privire la obligativitatea inregistrarii fiscale in cazul veniturilor realizate de catre nerezidenti de natura celor supuse retinerii la sursa trebuie subliniate si dispozitiile alin. (3) al art. 82 care instituie o procedura derogatorie de realizare a inregistrarii direct prin intermediul platitorului de venit si nu doar direct sau printr-un imputernicit anume desemnat.
In cazul societatii din Columbia obligatia de inregistrare fiscala prin intermediul declaratiei 015 aprobata prin OPANAF nr. 3249/2016 se mentine in conditiile celor mentionate mai sus indiferent de volumul ori frecventa tranzactiilor. Desigur ca neexistand o conventie pentru evitarea dublei impuneri venitul platit, indiferent de natura acestuia, va face obiectul impunerii in Romania conform art. 223 utilizand cota prevazuta la art. 224 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale