Platitorii de venituri cu retinere la sursa au obligatia de a depune o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit astfel:
Formularul 205 – "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" pentru veniturile realizate de persoane fizice rezidente impuse conform titlului IV din Codul fiscal - Impozitul pe venit precum si pentru veniturile din investitii obtinute de persoane fizice nerezidente si impuse conform Titlului IV din Codul fiscal in baza art. 223 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal;
In formularul 205 NU se declara veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala, din arendare, precum si a veniturilor din asocieri cu o persoana juridica, respectiv venituri ce sunt declarate in Formularul 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit.
Astfel, impozitele declarate cumulat, pe fiecare tip de venit, in declaratia 100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat se declara in declaratia informativa pe fiecare beneficiar de venit pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Daca apar neconcordante intre impozitele declarate prin cele doua formulare organele fiscale notifica platitorul de venit cu privire la diferentele constatate, in vederea corectarii datelor declarate eronat/nedeclarate.
Formularul 207 – "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti” pentru veniturile impozabile realizate de persoane fizice nerezidente si persoane juridice straine impuse conform Titlului VI din Codul fiscal - Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania sau a conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state.
Declaratia 207 se completeaza si se depune si pentru veniturile scutite de impozit potrivit titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state. In categoria veniturilor scutite de impozitul pe veniturile obtinute din Romania se declara veniturile scutite de impozit conform art. 229 din Codul fiscal sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, respectiv:
a) venituri din dobanzi potrivit art. 229 alin. (1) lit. a), b), g) si h) sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, dupa caz;
b) venituri obtinute din tranzactiile cu instrumente financiare derivate utilizate pentru realizarea operatiunilor de administrare a riscurilor asociate obligatiilor de natura datoriei publice guvernamentale, venituri obtinute din tranzactionarea titlurilor de stat si a obligatiunilor emise de catre unitatile administrativ- teritoriale si venituri obtinute din tranzactionarea valorilor mobiliare emise de catre Banca Nationala a Romaniei, potrivit art. 229 alin. (1) lit. a);
Manual de politici contabile - Stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
c) venituri din dividende potrivit art. 229 alin. (1) lit. c) si h) sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, dupa caz;
d) venituri din premii potrivit art. 229 alin. (1) lit. d) si e);
e) venituri din redevente potrivit art. 229 alin. (1) lit. g) sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, dupa caz;
f) venituri din activitati de consultanta potrivit art. 229 alin. (1) lit. f);
g) venituri realizate ca urmare a participarii in alt stat la un joc de noroc, ale carui fonduri de castiguri provin si din Romania, potrivit art. 229 alin. (1) lit. i).
Avand in vedere prevederile art. 82 alin. (1) si (3) din Codul de procedura fiscala persoanele nerezidente, subiecte intr-un raport juridic fiscal, au obligatia sa solicite inregistrare fiscala in Romania in vederea atribuirii unui cod fiscal.
Acestea se pot inregistra direct sau prin imputernicit, pe baza Formularului 015 - "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mențiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania - in cazul persoanelor juridice sau Formularului 030 - "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal”. In situatia in care obtin din Romania doar venituri impuse prin retinere la sursa formularul poate fi depus de catre platitorul de venit. Daca se depune de catre platitotorul de venit la formular se vor anexa actele doveditoare ale calitatii de platitor de venit cu regim de retinere la sursa.
Formularele se depun pana la data de 28 februarie 2017.