In randurile de mai jos, tinem cont de prevederile Legii 209/2016 potrivit carora, incepand cu 1 ianuarie 2017, persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro au obligatia sa accepte drept mijloc de plata si cardurile de debit/credit.
"Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 euro in echivalent lei au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit", potrivit reglementarilor din legea amintita. Plafonul anterior era de 100.000 euro.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Atentie! Daca firmele care intra sub incidenta acestor conditii nu accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cele de credit, risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 7.500 de lei.
Va reamintim ca Legea nr. 209/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 913 din 14 noiembrie 2016 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2017.
Obligatia de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit revine tuturor firmelor care se ocupa de comertul cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri de cel putin 10.000 de euro.
Va oferim, mai jos, si un studiu de caz pe aceasta tema:
In cazul de mai jos, societatea are domeniul de activitate constructii nave, realizeaza o cifra de afaceri mai mare de 10.000 euro si nu desfasoara activitati de comert cu amanuntul decat ocazional catre persoane fizice. Are casa de marcat pentru a emite bonuri fiscale in cazul facturilor emise pentru persoane fizice. Vom vedea daca firma are obligatia de a instala pana cel tarziu 1 aprilie 2017 POS-uri.
Iata raspunsul specialistului:
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Intr-adevar prin Legea 209/2016 s-a actualizat OUG 193/2002 si astfel alin (3) al art. 1 din ordonanta a fost modificat dupa cum urmeaza:
“(3) Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit. “
Avand in vedere ca activitatea desfasurata de dvs. intra in categoria prestarilor de servicii, deci nu intra in categoria activitatilor de comert cu amanuntul, nu sunteti obligat sa acceptati ca mijloace de plata cardurile.
La alin (1) al art. 1 din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale se precizeaza ca aparatele de marcat electronice fiscale sunt folosite in cazul incasarilor livrarilor cu amananuntul si a prestarilor de servicii direct catre populatie:
Art. 1. - (1) Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
In schimb, in situatia in care realizati activitati de comert cu amanuntul doar ocazional, presupun ca nu depasititi cifra anuala de afaceri de 10.000 euro din comertul cu amanuntul, nici in aceasta situatie nu sunteti obligat sa acceptati cardurile ca mijloc de plata ( opinia consultantului).
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.