Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Incasari in numerar mai mari de 50.000 lei. Obligatii privind POS si casa de marcat

Data actualizarii: 04 Septembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incasari in numerar mai mari de 50.000 lei. Obligatii privind POS si casa de marcat
incasari in numerarcasa de marcatbon fiscal

Contabilii se confrunta adesea cu provocari si dileme in ceea ce priveste gestionarea si inregistrarea tranzactiilor cu casa de marcat. In plus, aspectele fiscale legate de utilizarea POS-ului si a casei de marcat trebuie gestionate cu atentie.​ De exemplu, o societate incaseaza numerar in decursul anului 2023 peste 50.000 lei. Are obligatia de a achizitiona POS? Este obligatoriu sa achizitioneze si casa de marcat sau obligatia societatii este doar POS? Sa aflam, in randurile de mai jos, opinia consultantului fiscal Ionut Jinga.

Incasari in numerar mai mari de 50.000 lei. Obligatii privind POS

Potrivit art 1 alin 3 din OUG 193/2002:

,,Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice. Prin activitatea de prestari de servicii, in sensul prezentului alineat, se intelege operatiunea definita la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare’’.

In concluzie, daca societatea inregistreaza incasari in numerar, in cursul unui an, indiferent de calitatea clientilor (persoane fizice sau juridice) cu o valoare mai mare de 50.000 lei este obligata sa se doteze cu terminal POS.

Incasari in numerar mai mari de 50.000 lei. Obligatii privind casa de marcat

Potrivit art 1 alin 1 din Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
,, Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale’’.
 
Prin urmare, daca societatea incaseaza in numerar/substitute de numerar (tichete) sau prin utilizarea cardurilor (POS) de la persoane fizice (populatie), trebuie sa se doteze cu aparat de marcat electronic fiscal si sa elibereze bon fiscal.

Numai incasarile intamplatoare (cu caracter ocazional) nu genereaza obligatia ca societatea sa se doteze cu aparat de marcat. Am in vedere prevederile de la art 4 din Norma metodologica pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999: ,,In sensul art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent sau sezonier. Nu intra in aceasta categorie livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate ocazional, direct catre populatie, de catre operatorii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul. Prin comert ocazional se intelege actele de comert cu caracter intamplator, efectuate pe durata limitata de timp cu ocazia unor targuri, saloane, sarbatori cu caracter laic, expozitii cu vanzare, precum si livrarile de bunuri catre proprii angajati pentru uzul propriu’’.

In concluzie, daca societatea incaseaza in numerar /substitute de numerar sau prin utilizarea cardurilor bancare, de la PERSOANE FIZICE (POPULATIE), indiferent de volumul incasarilor, are obligatia dotarii cu aparata de marcat electronic fiscal si eliberarii bonului fiscal. La solicitarea clientilor are obligatia sa emita si factura (pe langa bonul fiscal obligatoriu).
 

Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click 

AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X