Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Tratamentul fiscal al cadourilor de 8 Martie acordate salariatelor. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

Data aparitiei: 03 Martie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
cadouri 8 martietichete 8 martietichetele cadousalariate150 lei

Anual, la data de 8 Martie este sarbatorita Ziua internationala a femeii. In unele tari aceasta zi este declarata prin lege zi libera. In Romania aceasta zi nu este o zi libera. Codul fiscal permite angajatorilor sa acorde salariatelor, cu aceasta ocazie,  cadouri scutite de taxe si deductibile in limita de 5% din fondul de salarii. Dar sa vedem in ce conditii cadourile sunt scutite de taxele salariale.
 
In privinta impozitului pe venit, art. 76 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal prevede ca nu sunt venituri impozabile cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie astfel cum este prevazut in contractul de munca, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte nu depaseste 150 lei.

Astfel, angajatorul poate acorda salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, neimpozabile, in limita de 150 de lei:
-         Tichete cadou;
-         Cadouri in bani;
-         Cadouri constand in bunuri.

 
De remarcat este faptul ca, intre tichetele cadou si cadourile in bani sau in natura nu exista nicio diferenta din punct de vedere fiscal, in sensul ca, si unele si altele sunt venituri neimpozabile daca sunt acordate salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie in limita de 150 de lei. In aceste conditii, devine inutila achizitionarea tichetelor cadou devreme ce angajatorul are la indemana posibilitatea mult mai usoara de acordare a cadourilor in bani sau in bunuri.
 


In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 142 din Codul fiscal prevede ca nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale, ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru Cadourile in bani si in natura oferite de angajatori angajatilor, cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, inclusiv tichetele cadou, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile in bani si in natura oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Asadar, cadourile acordate salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt venituri neimpozabile si nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale in limita sumei de 150 de lei daca este indeplinita  conditia de a fi prevazute in contractul de munca(colectiv sau individual).

In ceea ce priveste deductibilitatea la determinarea impozitului pe profit vom retine dispozitiile art. 25 alin.  (3)  din Codul fiscal conform caruia, au deductibilitate limitata:

   b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:

   3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X