Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Autoturism utilizat in regim mixt. Deductibilitatea cheltuielilor

Data actualizarii: 03 Mai 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Autoturism utilizat in regim mixt. Deductibilitatea cheltuielilor
deductibilitate cheltuieliautoturismregim mixt

Expertul nostru ne clarifica in continuare daca se poate modifica regimul de utilizare al unui autovehicul al firmei. 

Pana la 31 decembri 2020, masina a fost utilizata doar in interesul activitatii (deci deducere de 100%) de catre administrator si, incepand cu 1 ianuarie 2021, se va utiliza ocazional si in interes personal de catre acesta. Cum pot proceda concret din punct de vedere contabil?

Tot ce trebuie sa stiti in 2021 despre regimul fiscal-contabil al cheltuielilor cu autovehiculele! Scapati de riscul unor deduceri incorecte si de stresul sanctiunilor ANAF! Consulta GHIDUL aici ►

Autoturism utilizat in regim mixt: raspunsul specialistului

Bineinteles ca se poate “modifica”, regimul de utilizare a unui autovehicul nu este stabilit pentru totdeauna, ci este in functie de activitatea desfasurata, nu se modifica, ci se analizeaza dpdv fiscal in functie de realitate si de utilizarea vehicului in scopul activitatii sau in scop personal.
 
Conform art. 25 alin. (3) lit.m) din Codul fiscal, au deductibilitate limitata, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit lit. l) la un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.

 

Art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal si pct. 16 alin. (3) din normele de aplicare

l) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului. Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;


2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

Pct. 16 alin. (3):
(3) In cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitarii fiscale se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibila din taxa pe valoarea adaugata, dobanzile, comisioanele, diferentele de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii altor contracte decat cele de leasing. In cazul cheltuielilor reprezentand diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, limita de 50% se aplica asupra diferentei nefavorabile dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora, si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente.

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.

Asadar, in cazul utilizarii autoturismului in scop personal si ocazional pentru firma, dpdv contabil si fiscal procedati astfel:
 
Ex.pentru o achizitie de 100 lei + 19 lei TVA cheltuielile deductibile vor fi:

Cheltuieli cu combustibil: 100 lei
Cheltuieli cu TVA nedeductibila inclusa in costul de achizitie: 9,5 lei
Total cheltuieli: 100 lei + 9,5 lei = 109,5 lei
Cheltuieli deductibile: 109,5 lei x 50% = 54,75 lei
Cheltuieli nedeductibile: 54,75 lei
TVA deductibil: 9,5 lei

Inregistrari contabile:

% = 401 119 lei
4426 deductibil 9.5 lei
4426 nedeductibil 9.5 lei
6022 deductibil 50 lei
6022 nedeductibil 50 lei

Limitare deductibilitate TVA:

6022 nedeductibil = 4426 nedeductibil 4.75 lei
6022 deductibil = 4426 nedeductibil 4.75 lei

Daca administratorul este si salariat, conform art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal nu sunt venituri impozabile avantajele sub forma utilizarii in scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile in cota de 50% conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) si art. 68 alin. (7) lit. k).

Astfel, in cazul deducerii la calculul profitului impozabil numai a 50% din cheltuielile aferente vehiculelor, nu se mai intocmesc foi de parcurs,  iar folosinta in interes personal nu reprezinta avantaj in natura pentru salariat.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu - Expert contabil. 
 

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X