In cazul urmator, avem o societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA in Romania care livreaza catre o alta persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA in Romania apartamente dintr-un bloc nou construit, inclusiv locuri de parcare. Stabilim astfel daca pentru vanzarea de mai sus se aplica taxarea inversa sau se colecteaza 19% TVA.
Prima analiza pe care trebuie sa o parcurgeti este de a stabili daca imobilele sunt considerate constructii noi. Aceasta deoarece art. 292 alin.(2) lit f) din Codul Fiscal precizeaza ca sunt scutite de TVA "livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile (…)".
In sensul acestui articol livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari. Normele Metodologice vin , in completare, cu precizarea ca se considera a fi data primei ocupari, in cazul unei constructii sau al unei parti din constructie care nu a suferit transformari, data semnarii de catre beneficiar a procesului-verbal de receptie definitiva a constructiei sau a unei parti din constructie. Prin proces-verbal de receptie definitiva se intelege procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, incheiat conform legislatiei in vigoare.
In cazul unei constructii realizate in regie proprie, data primei ocupari este data documentului pe baza caruia constructia sau partea din constructie este inregistrata in evidentele contabile drept activ corporal fix.
Astfel, daca constructia este considerata noua, vanzarea se va efectua in regim de taxare, ca regula generala, insa se vor aplica masurile de simplificare pe teritoriul national potrivit art. 331.
In consecinta, sunt posibile urmatoarele cazuri :
1. Constructia este considerata noua. In acest caz, daca vanzarea se efectueaza catre o persoana inregistrata in scop TVA factura se emite in regim de taxare inversa ( furnizorul nu inscrie TVA pe factura, beneficiarul aplica taxarea inversa).
2. Constructia nu este considerata a fi noua (receptia finala a fost efectuata in anul sau inainte de anul 2015). In aceasta situatie aveti doua posibilitati:
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
a. Se vand imobilele in regim de scutire de TVA, caz in care va trebui sa ajustati TVA dedus initial, potrivit art. 305 din Codul Fiscal.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
b. Optati pentru taxarea operatiunii, in baza prevederilor art. 292 ali. (3), caz in care vanzarea se efectueaza in regim de taxare inversa confom prevederilor art. 331 alin. (2) lit. g). In acest caz nu se efectueaza TVA dedus initial.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil