Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Livrare apartamente. Ce regim TVA aplicam?

Ultima actualizare: 23 Mai 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
livrare apartamentetaxare inversaregim tvaimobile

In cazul urmator, avem o societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA in Romania care livreaza catre o alta persoana juridica inregistrata in scopuri de TVA in Romania apartamente dintr-un bloc nou construit, inclusiv locuri de parcare. Stabilim astfel daca pentru vanzarea de mai sus se aplica taxarea inversa sau se colecteaza 19% TVA.

Prima analiza pe care trebuie sa o parcurgeti este de a stabili daca imobilele sunt considerate constructii noi. Aceasta deoarece art. 292 alin.(2) lit f) din Codul Fiscal precizeaza ca sunt scutite de TVA "livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile (…)". 
 
In sensul acestui articol livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari. Normele Metodologice vin , in completare, cu precizarea ca se considera a fi data primei ocupari, in cazul unei constructii sau al unei parti din constructie care nu a suferit transformari, data semnarii de catre beneficiar a procesului-verbal de receptie definitiva a constructiei sau a unei parti din constructie. Prin proces-verbal de receptie definitiva se intelege procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, incheiat conform legislatiei in vigoare. 
 
In cazul unei constructii realizate in regie proprie, data primei ocupari este data documentului pe baza caruia constructia sau partea din constructie este inregistrata in evidentele contabile drept activ corporal fix.
Astfel, daca constructia este considerata noua, vanzarea se va efectua in regim de taxare, ca regula generala, insa se vor aplica masurile de simplificare pe teritoriul national potrivit art. 331. 
 
In consecinta, sunt posibile urmatoarele cazuri :
1. Constructia este considerata noua. In acest caz, daca vanzarea se efectueaza catre o persoana inregistrata in scop TVA factura se emite in regim de taxare inversa ( furnizorul nu inscrie TVA pe factura, beneficiarul aplica taxarea inversa). 
2. Constructia nu este considerata a fi noua (receptia finala a fost efectuata in anul sau inainte de anul 2015). In aceasta situatie aveti doua posibilitati:

a. Se vand imobilele in regim de scutire de TVA, caz in care va trebui sa ajustati TVA dedus initial, potrivit art. 305 din Codul Fiscal.


b. Optati pentru taxarea operatiunii, in baza prevederilor art. 292 ali. (3), caz in care vanzarea se efectueaza in regim de taxare inversa confom prevederilor art. 331 alin. (2) lit. g). In acest caz nu se efectueaza TVA dedus initial.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X