O societate vrea sa caseze 3 mijloace fixe care inca mai au valoare neamortizata. Ele sunt nefunctionale si nu mai pot fi reparate/restaurate. Trebuie colectata TVA pentru valoarea ramasa de amortizat dupa ce se opereaza casarea?
Din punct de vedere fiscal, prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.
In ceea ce priveste deducerea cheltuielii aferente valorii fiscale neamortizate la calculul impozitului pe profit, potrivit art. 28 alin. (17) din Codul fiscal:
(17) Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala, cu exceptia celor prevazute la alin. (14).
Prin urmare, in cazul in care amortizarea fiscala este diferita de cea contabila, atunci valoarea fiscala ramasa neamortizata va fi diferita de valoarea neta contabila, astfel ca la calculul impozitului pe profit se va deduce doar valoarea fiscala ramasa neamortizata si nu cheltuiala inregistrata in contul contabil 6583.
Potrivit normelor metodologice date in aplicarea art. 28 alin. (17) din Codul fiscal:
29. (1) In aplicarea prevederilor art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.
(2) Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.
Prin urmare, cheltuiala aferenta partii neamortizate (fiscal) este o cheltuiala integral deductibila daca produsele rezultate in urma casarii sunt valorificate (vanzare sau utilizarea componentelor rezultate in activitatea economica).
Conform art. 11 din Codul fiscal la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei. Astfel, la un eventual control fiscal, se poate aprecia ca bunurile casate din care nu a rezultat piese/componente/materiale, sunt de fapt lipsa in gestiune, ceea ce ar atrage tratamentul fiscal corespunzator pentru bunurile lipsa in gestiune.
Asadar, cheltuiala este deductibila daca scoaterea din functiune a activului este urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului. Cheltuiala nu este deductibila daca nu se valorifica partile componente rezultate in urma dezmembrarii prin vanzare sau in activitatea curenta a entitatii.

Cartea Verde a Contabilitatii

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
In ceea ce priveste TVA, taxa deductibila aferenta bunurilor de capital, se ajusteaza pe o perioada de 5 ani, pentru bunurile de capital achizitionate sau fabricate, altele decat imobilele. Perioada de ajustare incepe de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate sau fabricate si nu include anul in care se modifica destinatia. La art. 305, alin. (4), lit. d) din Codul fiscal se precizeaza ca in cazul casarii unui bun de capital NU se realizeaza nicio ajustare de TVA.
Casarea activelor corporale fixe care sunt bunuri de capital in conformitate cu prevederile art. 305 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal nu implica efectuarea de ajustari ale taxei deduse. Prin casare, in sensul TVA, se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia, indiferent daca partile componente rezultate sunt sau nu sunt valorificate. Prin urmare, nu va exista obligatia de ajustare a TVA in cazul casarii unor mijloace fixe daca ca urmare a dezmembrarii se obtin componente care sunt utilizate in activitatea economica sau sunt valorificate catre terte persoane.