Va aducem la cunostinta ca recent au fost aduse amendamente noi sistemului de plata defalcata a TVA (split TVA), valabil de la 1 ianuarie 2018.
In ce priveste conturile de TVA, TREZORERIA a deschis automat, si gratuit, conturi pentru fiecare persoana juridica
inregistrata inscopuri de TVA, care apare in evidenta ANAF, indiferent daca pana acum au avut, sau nu, un cont curent deschis la Trezorerie. Conturile IBAN deschise la Trezorerie nu sunt pentru fiecare societate in parte, exista un cont IBAN pentru fiecare Trezorerie operativa, diferenta pe societati urmand a fi facuta prin CUI, care apare in structura CONT DE TVA UNIC, conform unui raport al Ciel Romania.
Se pot verifica deja conturile la aceasta adresa: https://www.anaf.ro/ContIBANTVA/
Conform aceleiasi surse, exista declaratii ale reprezentantilor ANAF care spun ca in 2018 va exista on-line banking pentru Trezorerie si se vor putea astfel efectua plati cu ordin de plata si lista extrase de cont.
Mai mult, retineti ca ORICE BANCA, la cerere sau din oficiu, in lei sau valuta, subliniaza sursa citata. Daca pentru conturile deschise la Trezorerie nu se retin comisioane, pentru conturile deschise la banci se vor aplica aceleasi comisioane ca si conturilor curente. Conturile deschise din oficiu de banci se considera validate daca in termen de 90 de zile se efectueaza operatiuni. Dupa cele 90 de zile conturile nevalidate se anuleaza iar pentru ele nu se retin comisioane.
Trezorerie: Institutii publice sau societati care livreaza bunuri sau presteaza servicii pentru acestea
Banci: Societatile inregistrate in scopuri de TVA pentru orice incasari (moneda locala / valuta)
Conturile de TVA vor avea in structura denumirea TVA RO84TREZ700505001XXXXTVA
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
De la 01.01.2018 Trezoreria si bancile vor trebui, conform ordonantei, sa aiba mecanisme (automate / manuale) de verificare prin care sa asigure corectitudinea operatiunilor: ca nu se fac incasari sau plati decat intre conturi de TVA si avand legatura cu obiectul mecanismului de plata, transmite Ciel Romania.
Va aducem la cunostinta ca la 6 decembrie s-a modificat OUG privind SPLIT TVA si au fost incluse cateva noi exceptii. Astfel, institutiile publice si persoanele impozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA nu vor mai fi obligate sa plateasca contravaloarea TVA-ului aferent achizitiilor de bunuri si servicii in cont separat al furnizorului aflat in sistem split TVA.
De asemenea, sunt exceptate situatiile in care plata nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor/prestator, in care plata se efectueaza in natura sau prin compensare, precum si la finantarea acordata de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea creantelor, au mai stabilit deputatii din comisie. Mai multe detalii aflati AICI.