email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Masurile fiscale au fost aprobate de Guvern. Sunt vizate microintreprinderile si ONG-urile

Masurile fiscale au fost aprobate de Guvern. Sunt vizate microintreprinderile si ONG-urile
ordonanta urgentamicrointreprindereongimpozit pe venit

Guvernul a aprobat prin Ordonanta de Urgenta o serie de masuri fiscale ce vizeaza in special microintreprinderile si ONG-urile. Actul normativ prevede ca microintreprinderile vor putea opta intre impozitul pe profit si pe cifra de afaceri. De asemenea, mai este vizata sponsorizarea ONG-urilor furnizoare de servicii sociale. In cazul persoanelor fizice, cota din impozitul pe venit pe care o pot dona creste de la 2% la 3,5%.
 

Iata mai jos lista cu principalele masuri luate de Guvern!


Imcrointreprinderile

Premierul Viorica Dancila a anuntat ca “Ordonanta de Urgenta introduce o noua regula fiscala potrivit careia microintreprinderile pot sa opteze pentru plata impozitului pe profit din indeplinirea a doua conditii: un nivel de capital social minim de 45 mii lei sau care au cel putin doi salariati".

La finalul sedintei de Guvern, Nelu Barbu, purtatorul de cuvant al Guvernului a completat ca: "In ceea ce priveste microintreprinderile, acestea vor putea beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venituri pana la nivelul a 20% din impozitul datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective".

 

ONG-urile

Totodata, Ordonanta de Urgenta mai prevede masuri si in ceea ce priveste ONG-urile furnizoare de servicii sociale. "Astfel, microintreprinderile care fac sposorizari pentru finantarea organizatiilor non-profit, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati la cel putin un serviciu social licentiat, vor beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venitul microintreprinderilor pana la nivelul de 20% din impozitul pentru trimestrul in care au fost inregistrate cheltuielile respective", dupa cum a spus Dancila.

Conform premierului, "in cazul persoanelor fizice se majoreaza de la 2% la 3,5% cota din impozitul pe venit care poate fi donata pentru sustinerea entitatilor non-profit si a unitatilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat".


Purtatorul de cuvant al Guvernului spune ca “pentru ONG-urile care nu sunt furnizori de servicii sociale, cota din impozit pe care o pot dona persoanele fizice ramane 2%."


Persoanele fizice

"De la momentul intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, impozitul pe venit sau, ma rog, cota din impozitul pe venit al persoanelor fizice poate fi acordata astfel: 2% pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, tot in conditiile legii, asa cum era si pana acum, respectiv 3,5% pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu licentiat", a mai completat Barbu.

Prin acest act normativ s-a mai decis si retinerea la sursa a impozitului pentru veniturile din activitati independente realizate de persoanele fizice in baza contractelor de activitate sportiva incheiate potrivit Legii 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.

In plus, aceasta Ordonanta de Urgenta mai prevede si scutirea de la plata impozitului pe venit a asistentilor personali si profesionisti in calitate de insotitori ai persoanelor cu handicap grav si accentuat.
 

Alte masuri fiscale ale Ordonantei

De asemenea, si pentru transportatorii de marfuri si persoane se introduce o noua masura prin reducerea accizei la motorina, a mai declarat premierul. "Se diminueaza cu 183, 62 lei/tona, respectiv 217,31 lei/tona nivelul accizei la motorina, utilizata drept carburant pentru sectorul transportului de marfuri sau transportul de persoane", a precizat acesta.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ordonanta urgentamicrointreprindereongimpozit pe venit


Data aparitiei: 30 Martie 2018

Votati articolul "Masurile fiscale au fost aprobate de Guvern. Sunt vizate microintreprinderile si ONG-urile":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X