email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia unica a fost actualizata din nou. Cine are obligatia depunerii?

Declaratia unica a fost actualizata din nou. Cine are obligatia depunerii?
declaratia unicacontributii socialecod fiscal

UPDATE in 7 martie 2019. ANAF a actualizat din nou PDF-ul inteligent necesar generarii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. In prezent, a ajuns la versiunea A2.0.6. Aplicatia este conforma cu Ordinul presedintelui ANAF nr. 49 din 11 ianuarie 2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a declaratiei (Monitorul Oficial nr. 43 din 16 ianuarie 2019).
 

Declaratia unica - ultima versiune actualizata in data de 06.03.2019.

 

**************

 

UPDATE in 29 ianuarie 2019: Prin O.A.N.A.F. nr. 49/2019 din data de 11 ianuarie 2019 au fost aprobate modelul si continutul formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice".

Prin noul formular prezentat deANAF, semnat de Mihaela Triculescu, se doreste declararea impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate atat pentru veniturile realizate in anul 2018, dar si pentru veniturile estimate a se realiza in anul 2019.

Declaratia se depune pana la data de 15 martie 2019, inclusiv, de catre persoanele fizice care au obligatia:

- declararii impozitului pe veniturile realizate din Romania sau/si din strainatate in anul 2018;


- declararii impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din Romania in anul 2019;
- declararii venitului estimat pentru incadrarea ca platitor de contributii sociale pentru anul 2019 si, dupa caz, a declararii contributiilor sociale datorate in anul fiscal 2018.

Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune doar in format PDF inteligent (fisierul descarcat de pe portalul ANAF), completat si validat.

 Dupa descarcarea fisierului pe anumite versiuni de browsere (chrome, mozilla) fisierul se poate deschide doar
prin click dreapta pe mouse - open with ca in documentul atasat aici.

 

********

Modelul, continutul precum si modalitatea de depunere si de gestionare a formularului (212) "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice" au fost aprobate prin OANAF 888/2018, publicat in M.Of nr. 279 din 29.03.2018.

Pentru veniturile realizate in anul 2017 declaratia se completeaza si se depune de catre:

    1. persoanele fizice care au realizat in anul 2017, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, potrivit Codului fiscal, provenind din:

    •  activitati independente;
    • cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;
    • activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;
    • piscicultura si/sau silvicultura;
    • transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar;
    • jocuri de noroc realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker;
    • alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei.

    2. persoanele fizice rezidente romane cu domiciliul in Romania si persoanele fizice care indeplinesc conditia mentionata la art. 59 alin. (2) din Codul fiscal care au realizat venituri din strainatate, supuse impozitarii in Romania potrivit titlului IV din Codul fiscal.

    3. contribuabilii care au efectuat cheltuieli pentru acordarea de burse private, conform legii, si solicita restituirea acestora si/sau care opteaza pentru virarea unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii sau a unitatilor de cult.
 

Pentru veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018, declaratia se completeaza de catre:

    1. persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, supuse impozitului pe venit, pentru care venitul net se determina in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, potrivit legii sau potrivit optiunii contribuabililor, dupa caz, provenind din:

    •  activitati independente;
    • drepturi de proprietate intelectuala, altele decat cele pentru care impozitul se retine la sursa;
    • cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;
    • activitati agricole impuse in sistem real;
    • silvicultura si piscicultura.

    2. persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, supuse impozitului pe venit, impuse pe baza de norme de venit, provenind din:

    •  cedarea folosintei bunurilor, in scop turistic;
    • cedarea folosintei bunurilor calificata in categoria venituri din activitati independente;
    • activitati de productie, comert, prestari servicii.

    3. persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr-o forma de asociere, venituri impozabile din Romania, din activitati agricole pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit.

    4. persoanele fizice care indeplinesc urmatoarele conditii cumulative – pentru contributia de asigurari sociale estimata:

    •  realizeaza venituri din activitati independente (venituri din activitati de productie, comert, prestari de servicii si din profesii liberale) si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia celor prevazute la art. 72 alin. (3) din Codul fiscal, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri;

    • estimeaza pentru anul curent venituri nete, norme anuale de venit a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei (pentru anul 2018 termenul de depunere este 15 iulie).

    5. persoanele fizice care estimeaza, pentru anul curent, venituri a caror valoare cumulata, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, este cel putin egala cu nivelul a 12 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, din urmatoarele categorii:

    •  venituri din activitati independente;
    • venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
    • venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
    • venituri din cedarea folosintei bunurilor;
    • venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
    • venituri din investitii;
    • venituri din alte surse.

Declaratia nu se completeaza de catre persoanele fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, prevazute la art. 154 din Codul fiscal.

Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

de Irina Dumitrescu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicacontributii socialecod fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 07 Martie 2019


Votati articolul "Declaratia unica a fost actualizata din nou. Cine are obligatia depunerii?":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 60 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

SRL. Amenda

Intrebare: Am deschis acum o luna societatea, detin numai certificatul de inregistrare, nu sunt platitor de TVA, nu functionez pentru ca nu am punct de lucru. Pot primi amenda pentru ca nu pot functiona la momentul de fata? Nu am avizele necesare pentru ca nu am spatiu (teren).

Raspuns: Societatea este infiintata in 2013 (ati trimis intrebarea azi 29.03) Nu trebuia sa depuneti nimic...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 07 Martie 2019 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 8 - 4 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: user
Buna ziua, referitor la acest articol al Irinei Dumitrescu legat de \'Declaratia unica – Formular 212. Cine are obligatia depunerii?\' este vorba despre persoanele fizice autorizate (PFA) sau e vorba de orice persoana fizica care desfasoara o alta activitate alta decat cea de salariat (cum ar fi un Freelancer de exemplu) ?
Data adaugarii: 25-Apr-2018


Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X