email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Noi modificari aduse formularului 100 – Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat

Noi modificari aduse formularului 100 – Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat
declaratia 100impozite 2018taxeimpozit pe venit

In M.Of. nr. 424 din 18 mai 2018 a fost publicat OANAF 1203/2018 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.

 

Principalele modificari vizeaza adaptarea formularului 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” la schimbarile legislative in domeniul impozitelor cu retinere la sursa. Astfel, din Formularul 100 au fost eliminate urmatoarele obligatii de plata:

  • impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;

  • impozitul pe veniturile din arendarea bunurilor agricole;

  • impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil potrivit titlului II din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;

  • impozitul pe veniturile obtinute de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016;

  • impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil potrivit titlului III din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Aceste venituri se vor declara prin formularul 112 ”Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" ca urmare a introducerii obligatiei de retinere la sursa a contributiilor sociale datorate de beneficiarii acestor venituri.

 

Alte modificari aduse formularului 100 se refera la declararea impozitului pe profit si impozitului pe veniturilor microintreprinderilor scutite conform Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare precum si declararea impozitului pe veniturile microintreprinderilor de catre contribuabilii care efectueaza sponsorizari.

Conform art. 76 din Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004 statul sprijina activitatea cooperativelor agricole, avand in vedere urmatoarele masuri:

   a) scutirea de la plata impozitului agricol a cooperativelor agricole pentru primii 5 ani de la constituire;

a1) scutirea de la plata impozitului pe profit pe primii 5 ani a cooperativelor agricole care proceseaza produsele agricole;

 a2) scutirea de la plata impozitului pe profit pentru 5 ani a cooperativelor agricole prevazute la art. 6 lit. b)-e), care au o cifra de afaceri anuala neta de pana la 2.000.000 euro, echivalent in lei, cu exceptia cooperativelor prevazute la lit. a1);

a3) scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri in cazul persoanelor juridice microintreprinderi si de la plata impozitului pe norma de venit in cazul persoanelor fizice, respectiv persoana fizica, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, intreprindere familiala, pentru productia valorificata prin/catre cooperativa agricola;

(….)

In formularul 100 a fost introdus Nomenclatorul obligatiilor scutite de la plata, potrivit legii:

 

Nr. crt.

Denumirea creantei fiscale

Temeiul legal

 

1.

Impozit pe profit scutit

Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare

 

2.

Impozit pe veniturile microintreprinderilor scutit

Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare

 

Declaratia 100 se completeaza si se depune si de catre contribuabilii care beneficiaza de facilitati fiscale, carora le revin, potrivit legislatiei in vigoare, obligatiile declarative pentru impozitele, taxele si obligatiile scutite de la plata, cuprinse in Nomenclatorul obligatiilor scutite de la plata, potrivit legii.

Contribuabilii care beneficiaza de facilitati fiscale, in conformitate cu prevederile Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele aduse prin Legea nr. 164/2016, declara trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, suma reprezentand facilitatea fiscala, prevazuta de lege.

 

Contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor care efectueaza sponsorizari completeaza datele in formular astfel:

 

  • la Randul 1 ”Suma datorata” inscriu impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat inainte de scaderea sumelor reprezentand sponsorizari.

  • la Randul 1.1. ”Suma deductibila” inscriu suma reprezentand sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii, pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat. Acest rand se completeaza numai de catre contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor care efectueaza sponsorizari.

  • la Randul 2 ”Suma de plata” se inscrie diferenta dintre suma inscrisa la randul 1 si suma inscrisa la randul 1.1.


 

de Irina Dumitrescu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 100impozite 2018taxeimpozit pe venit

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 21 Mai 2018


Votati articolul "Noi modificari aduse formularului 100 – Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Societate inactiva

Intrebare: O societatea a fost trecuta ca inactiva prin OPANAF in iunie 2011 deoarece firma nu a depus deconturile de TVA, concomitent, anulandu-i certificatul de inregistrare in scopuri TVA. Daca firma merge si depune toate declaratiile restante, poate obtine din nou certificatul de inregistrare in scopuri TVA, dupa ce si-a indeplinit toate obligatiile declarative, sau dupa ce depaseste plafonul de scutire?

Raspuns: Vezi Ordinul 575/2006 cu modificarile si completarile ulterioare. Starea de inactivitate inceteaza...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 21 Mai 2018 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X