In M.Of. nr. 424 din 18 mai 2018 a fost publicat OANAF 1203/2018 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.
Principalele modificari vizeaza adaptarea formularului 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” la schimbarile legislative in domeniul impozitelor cu retinere la sursa. Astfel, din Formularul 100 au fost eliminate urmatoarele obligatii de plata:
-
impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;
-
impozitul pe veniturile din arendarea bunurilor agricole;
-
impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil potrivit titlului II din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
-
impozitul pe veniturile obtinute de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil potrivit Legii nr. 170/2016;
-
impozitul pe veniturile realizate de persoanele fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil potrivit titlului III din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceste venituri se vor declara prin formularul 112 ”Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" ca urmare a introducerii obligatiei de retinere la sursa a contributiilor sociale datorate de beneficiarii acestor venituri.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Alte modificari aduse formularului 100 se refera la declararea impozitului pe profit si impozitului pe veniturilor microintreprinderilor scutite conform Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare precum si declararea impozitului pe veniturile microintreprinderilor de catre contribuabilii care efectueaza sponsorizari.
Conform art. 76 din Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004 statul sprijina activitatea cooperativelor agricole, avand in vedere urmatoarele masuri:
a) scutirea de la plata impozitului agricol a cooperativelor agricole pentru primii 5 ani de la constituire;
a1) scutirea de la plata impozitului pe profit pe primii 5 ani a cooperativelor agricole care proceseaza produsele agricole;
a2) scutirea de la plata impozitului pe profit pentru 5 ani a cooperativelor agricole prevazute la art. 6 lit. b)-e), care au o cifra de afaceri anuala neta de pana la 2.000.000 euro, echivalent in lei, cu exceptia cooperativelor prevazute la lit. a1);
a3) scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri in cazul persoanelor juridice microintreprinderi si de la plata impozitului pe norma de venit in cazul persoanelor fizice, respectiv persoana fizica, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, intreprindere familiala, pentru productia valorificata prin/catre cooperativa agricola;
(….)
In formularul 100 a fost introdus Nomenclatorul obligatiilor scutite de la plata, potrivit legii:
|
Nr. crt. |
Denumirea creantei fiscale |
Temeiul legal |
|
1. |
Impozit pe profit scutit |
Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare |
|
2. |
Impozit pe veniturile microintreprinderilor scutit |
Legea cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare |
Declaratia 100 se completeaza si se depune si de catre contribuabilii care beneficiaza de facilitati fiscale, carora le revin, potrivit legislatiei in vigoare, obligatiile declarative pentru impozitele, taxele si obligatiile scutite de la plata, cuprinse in Nomenclatorul obligatiilor scutite de la plata, potrivit legii.
Contribuabilii care beneficiaza de facilitati fiscale, in conformitate cu prevederile Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele aduse prin Legea nr. 164/2016, declara trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, suma reprezentand facilitatea fiscala, prevazuta de lege.
Contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor care efectueaza sponsorizari completeaza datele in formular astfel:
-
la Randul 1 ”Suma datorata” inscriu impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat inainte de scaderea sumelor reprezentand sponsorizari.
-
la Randul 1.1. ”Suma deductibila” inscriu suma reprezentand sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii, pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat. Acest rand se completeaza numai de catre contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor care efectueaza sponsorizari.
-
la Randul 2 ”Suma de plata” se inscrie diferenta dintre suma inscrisa la randul 1 si suma inscrisa la randul 1.1.