Telemunca este o forma de organizare a muncii prin care angajatul isi indeplineste atributiile specifice functiei in alt loc decat cel de munca, in mod regulat si voluntar. Activitatea se face cel putin o data pe luna, folosind tehnologia informatiei si a comunicatiilor.
Modalitatea de desfasurare a activitatii este reglementata de Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca. Aceasta activitate se bazeaza pe acordul de vointa al partilor si se prevede in mod expres in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act aditional la contractul individual de munca deja existent.
Printre elementele specifice activitatii de telemunca ce trebuie inserate in contractul individual de munca se regasesc conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca. De exemplu, aceste cheltuieli aferente activitatii in regim de telemunca pot fi cheltuielile pentru electricitate ce sunt efectuate pentru activitatea de telemunca la domiciliu salariatului, scrie fiscalitatea.ro.
ATENTIE!
Acestea sunt cheltuieli aferente activitatii de telemunca pe care le suporta angajatorul, nu venituri pentru angajat. Tinandu-se cont de acest lucru, cheltuielile de acest tip nu sunt venituri impozabile pentru salariat. Iar pentru firma aceste costuri sunt cheltuieli deductibile fiind efectuate in scopul desfasurarii activitatii sale economice.