email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

An fiscal modificat. Cum se procedeaza la depunerea declaratiilor fiscale?

An fiscal modificat. Cum se procedeaza la depunerea declaratiilor fiscale?
raportare contabilaan fiscaldeclaratia 100

Societatea pentru care lucrati isi modifica anul financiar si fiscal si nu stiti cum sa procedati? Consultantul nostru fiscal ne ajuta sa clarificam situatia cu ajutorul unui caz practic.


In cazul in care o societate isi modifica anul financiar si fiscal in 2018, primul an modificat fiind 01.09.2018-31.08.2019), cum se procedeaza?

1. Cum va depune declaratia 100 pentru trimestrul III 2018 si pe viitor? Care sunt termenele de raportare plata?

2. Se va mai depune pentru anul calendaristic 2018 declaratia 101? Sau D101 pentru anul 2018 va cuprinde perioada 01.01.2018-31.08.2019?

3. La 31.12.2018 societatea va depune Raportare contabila sau situatii financiare?

 

Instructiuni in cazul anului fiscal modificat: raspunsul specialistului


Din punct de vedere al impozitului pe profit, potrivit art. 16 alin. (5) din Codul fiscal contribuabilii care au optat, in conformitate cu legislatia contabila in vigoare, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic pot opta ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiar. Primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal. Contribuabilii comunica organelor fiscale competente optiunea pentru anul fiscal modificat, in termen de 15 zile de la data inceperii anului fiscal modificat sau de la data inregistrarii acestora, dupa caz.Comunicarea se face in baza formularului (014) "Notificare privind modificarea anului fiscal" prevazut de OPANAF 1546/2017.
 
Dupa cum se prevede la art. 41 alin. (15) din Codul fiscal, pentru primul an fiscal modificat contribuabilii care declara si platesc impozitul pe profit trimestrial si pentru care anul fiscal modificat incepe in a doua, respectiv in a treia luna a trimestrului calendaristic, prima luna, respectiv primele doua luni ale trimestrului calendaristic respectiv, vor constitui un trimestru, pentru care contribuabilul are obligatia declararii si platii impozitului pe profit, pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrului calendaristic respectiv. In acest sens, la pct. 41 alin. (5) lit. a) subpct. ii) din Normele metodologice de aplicare se arata ca, in cazul in care anul fiscal modificat incepe in a treia luna a trimestrului calendaristic, primele doua luni ale trimestrului calendaristic respectiv vor constitui un trimestru, pentru care contribuabilul are obligatia declararii si platii impozitului pe profit pana la data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrului calendaristic respectiv.
 
Concret, lunile iulie si august 2018 vor constitui un trimestru de sine statator, pentru care declaratia 100 trebuie depusa si impozitul pe profit platit pana la data de 25 octombrie 2018, iar declaratia 101 va cuprinde veniturile si cheltuielile aferente perioadei 1 ianuarie 2018 - 31 august 2019, cu termen de depunere a declaratiei si de plata a impozitului pe profit aferent pana la data de 25 noiembrie 2019, inclusiv.

Trimestrele anului fiscal modificat sunt 1 septembrie - 30 noiembrie, 1 decembrie - 28/29 februarie, 1 martie - 31 mai si 1 iunie - 31 august, cu termen de declarare si de plata data de 25 inclusiv a primei luni urmatoare incheierii trimestrelor (pentru primul trimestru al anului fiscal modificat, termenul va fi 21 decembrie conform art. 155 alin. (2) din Codul de procedura fiscala). Se pastreaza regula de la art. 41 alin. (1) din Codul fiscal conform careia impozitul pe profit trimestrial se calculeaza numai pentru primele trei trimestre din anul fiscal modificat, urmand ca definitivarea sa se faca la nivelul anului fiscal modificat, asa cum reiese din instructiunile de completare a formularului 100 (pct. I subpct. 1.3 lit. b) prima liniuta din instructiuni).
 
Din punct de vedere contabil, pentru data de 31 decembrie 2018 societatea va trebui sa intocmeasca si sa depuna o raportare contabila, distinct de situatia financiara anuala incheiata la data aleasa pentru acestea, dupa cum se prevede la art. 27 alin. (6) lit. a) din Legea contabilitatii 82/1991, republicata si art. 6 din OMFP 470/2018 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, precum si pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile. Aceste raportari se intocmesc cu respectarea prevederilor din anexa 2 la OMFP 470/2018 (codul formularului este S1004).
 
Pentru data de 31 august 2019 societatea va depune prima situatia financiara anuala cu exercitiul financiar modificat (1 septembrie 2018 - 31 august 2019). Se vor avea in vedere prevederile art. VI din OMFP 4160/2015 privind modificarea si completarea unor reglementari contabile conform carora la intocmirea bilantului, respectiv a situatiei pozitiei financiare, pe langa sumele corespunzatoare celor doua date de raportare (1 septembrie 2018 si 31 august 2019), se vor inscrie si soldurile la data de 1 ianuarie a exercitiului financiar precedent celui la care se refera situatiile financiare anuale (1 ianuarie 2018), fiind date si exemple in acest sens.

 


Raspuns oferit pe portalcodulfiscal.ro de Constanta Popa – Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raportare contabilaan fiscaldeclaratia 100

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 01 Octombrie 2018


Votati articolul "An fiscal modificat. Cum se procedeaza la depunerea declaratiilor fiscale?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 4 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 01 Octombrie 2018 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X