ECOFIN ( Formatiunea Afaceri Economice si Financiare) a Consiliului Uniunii Europene a adoptat in data de 2 octombrie urmatoarele solutii rapide prezentate initial de Comisie privind normele actuale de TVA la nivelul Uniunii Europene:
• stocurile „call-off”: Propunerile prevad un tratament simplificat si uniform pentru acordurile privind stocurile de tip „call-off”, in cazul in care un furnizor transfera stocuri aflate la dispozitia unui achizitor cunoscut intr-un alt stat membru;
• numarul de identificare a TVA: Pentru a beneficia de o scutire de TVA pentru livrarea intracomunitara de bunuri, numarul de identificare a clientului va deveni o conditie suplimentara;
• operatiunile in lant: In vederea cresterii certitudinii juridice in stabilirea TVA pentru operatiunile in lant, propunerile stabilesc criterii uniforme;
• dovada furnizarii in interiorul UE: Se propune un cadru comun de reglementare pentru dovezile de documentare necesare pentru a solicita o scutire de TVA pentru livrarile intracomunitare.
Consiliul va adopta directiva dupa emiterea avizului de catre Parlamentul European.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Mecanism de taxare inversa pentru combaterea fraudei fiscale
O alta propunere de directiva va permite statelor membre care sunt cel mai grav afectate de frauda TVA sa aplice temporar o inversare generalizata a datoriei TVA. Acest asa-numit mecanism generalizat de „taxare inversa” implica transferarea raspunderii pentru platile TVA de la furnizor catre client. Comisia a emis propunerea in decembrie 2016 la cererea statelor membre afectate in mod special de frauda TVA. Se asteapta ca directiva sa fie adoptata fara discutii ulterioare, dupa ce Parlamentul European isi va da avizul.
Implementarea mecanismului generalizat de taxare inversa a TVA-ului poate contribui semnificativ la reducerea incidentei fraudelor in domeniul TVA si la cresterea gradului de conformare, este de parere ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. “In unele situatii, decalajul TVA este atat de mare, incat acest mecanism este printre putinele optiuni de politica fiscala care ar putea genera rezultate pe termen mediu. Cu totii cunoasteti faptul ca Romania a propus o abordare mai incluziva, bazata pe intelegerea faptului ca succesul Uniunii Europene este posibil doar daca toate statele membre au de castigat, precum si a faptului ca atunci cand un grup de state se confrunta cu probleme grave, institutiile UE trebuie sa se manifeste drept un partener activ si flexibil in ceea ce priveste identificarea celor mai bune solutii.”, a declarat ministrul la ECOFIN (Formatiunea Afaceri Economice si Financiare), in Luxemburg, potrivit unui comunicat MFP.
In ceea ce priveste pozitia Romaniei referitoare la mecanismul generalizat de taxare inversa a TVA, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, prezent la sedinta ECOFIN, a subliniat faptul ca Romania va sustine initial un proiect-pilot al mecanismului generalizat de taxare inversa cu extinderea ulterioara si catre alte entitati. Mai multe detalii despre taxarea inversa a TVA am oferit in acest articol.
“Noi suntem de acord si sprijinim cu solutia de compromis propusa de catre presedintia austriaca si speram ca implementarea acestui mecanism va fi mult mai rapida decat parcursul din ultimii trei ani pe acest subiect.”, a declarat Teodorovici.
Reduceri de TVA pentru publicatiile electronice
Inca o propunere de directiva adoptata de Consiliu a convenit asupra unei propuneri care permite statelor membre sa aplice cote reduse, foarte reduse sau cote zero de TVA pentru publicatiile electronice, aliniind astfel normele in materie de TVA pentru publicatiile electronice cu cele pentru publicatiile pe suport fizic. Directiva va fi adoptata fara discutii ulterioare odata ce textul va fi finalizat in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, potrivit ceccar.ro.
Consiliul adopta masuri de imbunatatire a cooperarii administrative pentru a preveni frauda in materie de TVA
Regulamentul abordeaza cele mai raspandite forme de frauda transfrontaliera, prin imbunatatirea modului in care administratiile fiscale coopereaza atat intre ele, cat si cu alte organe de aplicare a legii. Regulamentul va intra in vigoare la douazeci de zile de la data publicarii sale in Jurnalul Oficial, iar majoritatea dispozitiilor sale se vor aplica de la 1 ianuarie 2020.