Subiectul studiului de caz de astazi il reprezinta o microintreprindere care la 31.12.2017 a inregistrat profit. Vom analiza doua situatii referitoare la aceasta microintreprindere.
1. Cum calculeaza suma pentru rezerva legala pentru a 20% din capitalul social daca impozitarea este la venit si rezerva din cont este in suma de 1300 lei? De exemplu: capital social 55000 lei, venituri 135000 lei, cheltuieli 120000 lei din care cheltuieli nedeductibile 1500 lei.
2. Pentru o firma care calculeaza impozit pe profit si la 31.12.2017 este pe pierdere si care in anii trecuti a calculat rezerve in 20% din capital social dar nu a ajuns constituirea integrala a rezervei mai are obligatiei privind rezerva legala la 31.12.2017?
Iata raspunsul specialistului!
1. Repartizarea profitului este reglementata atat din punct de vedere juridic (Legea societatilor nr. 31/1990 cu modificarile ulterioare), contabil (Legea contabilitatii nr. 82/1991 cu modificarile ulterioare), cat si fiscal (Legea nr. 227//2015 cu modificarile ulterioare).
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Potrivit reglementarilor art. 183, alin. (1) din Legea societatilor, constituirea rezervei legale se efectueaza la data de 31 decembrie a exercitiului financiar, prin preluarea din profitul societatii a cel putin 5% pana ce aceasta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.
Constituirea rezervei legale este obligatorie inclusiv pentru societatile care au statut fiscal de microintreprinderi. Neconstituirea rezervei legale este considerata infractiune conform prevederilor art. 272 pct.6 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile ulterioare.
Adunarea generala ordinara este cea care trebuie sa discute, sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale, pe baza rapoartelor prezentate de cenzori sau, dupa caz, de auditorul financiar, si sa stabileasca dividendul. Aceasta se intruneste cel putin o data pe an, in cel mult 5 luni de la incheierea exercitiului financiar.
Din punct de vedere contabil, conform prevederilor pct. 420 si urmatoarele din OPFV nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia si reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere. Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 „Repartizarea profitului" = 106 „Rezerve".
Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 „Rezultatul reportat", de unde urmeaza sa fie repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
In speta prezentata la pct. 1 privind repartizarea profitului pentru constituirea rezervei potrivit prevederilor Legii societatilor, mentionam ca prevederea legala se refera la limita minima si nu impune nici o limita maxima. In cazul microintreprinderilor, desi societatea are constituita anterior o suma de 1.300 lei (fata de 750 lei cat ar fi minimul prevazut) aceasta poate repartiza orice suma deoarece nu intervine conditia de deductibilitate prevazuta pentru societatile platitoare de impozit pe profit.
2. Potrivit prevederilor art. 26, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, suma reprezentand rezerva legala se deduce din baza impozabila a profitului, in limita cotei de 5% aplicate asupra profitului contabil (ct. 121) la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit (rulaj ct. 691) pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat (ct. 1012).
Potrivit prevederilor pct. 19, alin. (1) din HG nr. 1/2016 privind normele metodologice emise pentru aplicarea Legii nr. 227/2015, rezerva legala se calculeaza cumulat de la inceputul anului si este deductibila la calculul rezultatului fiscal trimestrial sau anual, dupa caz. Rezervele astfel constituite se majoreaza sau se diminueaza in functie de nivelul profitului contabil din perioada de calcul. Majorarea sau diminuarea rezervelor astfel constituite se efectueaza si in functie de nivelul capitalului social subscris si varsat.
In cazul in care societatea incheie exercitiul financiar cu pierdere nu mai are obligatia de a majora rezerva legala anterior constituita deoarece sumele respective ar fi nedeductibile la calculul impozitului pe profit. Totodata nu ar fi respectata nici prevederea din Legea societatilor care face trimitere la profitul anului respectiv.
Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.