Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

IMM-urile avertizeaza! Majorarea salariului minim ar putea duce la noi concedieri

Data aparitiei: 04 Decembrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
IMM-urile avertizeaza! Majorarea salariului minim ar putea duce la noi concedieri
imm-uricresterea salariuluicodul muncii

 Firmele romanesti vor trebui sa majoreze salariul minim pe economie, care va fi acordat in mod diferentiat tinandu-se cont de nivelul superior al angajatilor cu studii superioare si al celor care au o anumita vechime in munca.

Potrivit unui sondaj online realizat de CNIPMMR (Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania) in perioada 13-23.11.2018, privind cresterea salariului minim pe economie de la 1.900 lei la 2.080 lei si la 2.350 lei, firmele iau in calcul concedierea unor angajati. La test au participat 963 de respondenti.

La intrebarea: “Cresterea salariului minim pe economie incepand cu 1 decembrie 2018 va avea ca efect disponibilizarea unor salariati din intreprinderea dvs.?”, 52,20% din respondenti  evidentiaza riscul necesitatii unor concedieri. “Daca da, cati?” Din cei 52,20% de respondenti  care au evidentiat riscul necesitatii unor concedieri, 72,40% au mentionat ca pot fi disponibilizati intre 1 si 5 salariati.

In plus, la intrebarea: “Ce dificultati veti intampina ca urmare a cresterii salariului minim pe economie incepand cu 1 decembrie 2018?”, au fost evidentiate in mod preponderent: concedierea unor salariati, scaderea competitivitatii, scumpirea pretului produselor si serviciilor, pierderea unor contracte/piete, scaderea profitului, altele.

47,20% din respondenti au mentionat ca pot asigura o crestere cu 50 de lei, doar 5,30% putand da o crestere de peste 200 de lei.  

Ce masuri considerati ca sunt necesare a fi luate pentru a se putea asigura cresterea salariului minim?” Cei mai multi respondenti au evidentiat necesitatea scaderii fiscalitatii, impozit zero pentru veniturile din salariul minim, stimularea investitiilor si simplificarea birocratiei.

 

In concluzie, IMM-urile nu sunt de acord cu cresterea salariului minim pe economie. 81,90% din respondenti isi exprima dezaprobarea pentru un salariu minim pe economie diferentiat pe diferite criterii, fiindca va aduce dificultati intreprinderilor. “Este de analizat si valorificat modelul salariului minim pe ORA, nu pe luna, plata fiind facuta in functie de numarul de ore lucrate, cu imbunatatirea corespunzatoare a art. 164 din Codul muncii.”, sustine  CNIPMMR.

Potrivit unui comunicat al CNIPMMR, “Piata fortei de munca a devenit mai rigida odata cu cresterea economica puternica. Remunerarea salariatilor este scazuta fata de media UE, dar cresterea puternica a salariilor in anul 2017, sustinuta si de majorarea cu 16 % a salariului minim si de majorarile salariale din sectorul public, risca sa exercite presiuni asupra competitivitatii si inflatiei daca nu va fi insotita de masuri corespunzatoare de impulsionare a productivitatii”.

 

Sursa: cnipmmr.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X