Plafonarea pretului la gazele naturale de la 1 ianuarie 2019 face parte din lista de schimbari anuntate de Eugen Teodorovici, ministrul de Finante Publice. Acesta va fi plafonat la 68 lei/MWh, pe o perioada de trei ani, adica pana in februarie 2022.
In perioada 01.04.2019 – 28.02.2022, producatorii, inclusiv filialele acestora si/sau afiliatii apartinand aceluiasi grup de interes economicare desfasoara atat activitati de extractie cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul Romaniei au obligatia sa vanda cu pretul de 68 lei/MWh cantitatile de gaze naturale rezultate din activitatea de productie interna curenta catre furnizori si clienti finali eligibili, dupa cum reiese dintr-un proiect de Ordonanta de Urgenta publicat marti pe site-ul MFP, in dezbatere publica.
Producatorul are obligatia ca, in aceasta perioada, sa vanda cu prioritate catre furnizori, in conditii reglementate de ANRE, pentru asigurarea intregului necesar de consum al clientilor casnici, din productia curenta si/sau din depozitele de inmagazinare.
Asadar, producatorii nu vor mai incheia contracte de vanzare cu livrare pe teritoriul tarii, la preturi mai mari de 68 lei/MWh. Diferentele de costuri de achizitie din anii 2018 si 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preturile practicate, se vor recupera pana la data de 30.06.2022, potrivit reglementarilor ANRE.
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Conform ministrul de Finante, aceasta masura va proteja atat consumatorii casnici, cat si firmele. Teodorovici mai sustine ca producatorii de gaze vand gazele naturale extrase la un pret de trei ori mai mare fata de pretul de productie.