Aveti nelamuriri legate de incasarea dividentelor in 2019? Expertul nostru ne ajuta cu indrumari pas cu pas, potrivit ultimelor reglementari legislative.
Luam drept exemplu cazul unui asociat caruia i s-au acordat, in luna ianuarie 2019, dividende in valoare neta de 45.000, acesta fiind si salariat al firmei. Vom afla de la specialist daca trebuie depusa declaratia unica pentru anul 2019 si, daca da, cum trebuie completata
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Incasare dividende: raspunsul specialistului
Pentru CASS datorata in cazul veniturilor din dividende se au in vedere dividendele incasate, asa cum reiese din prevederile art. 170 alin. 2 lit. e din Codul fiscal.
Deoarece dividendele au fost achitate in cuantum de 45.000 lei in luna ianuarie 2019, rezulta ca a fost depasit plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara (12 x 2.080 lei = 24.960 lei), iar asociatul va datora CASS pentru anul 2019 la suma de 24.960 lei x 10% = 2.496 lei. Faptul ca asociatul realizeaza si venituri de natura salariala nu prezinta nicio relevanta deoarece potrivit art. 154 alin. 1 lit. h 1 si alin. 2 din Codul fiscal sunt exceptate de la plata CASS persoanele fizice care au calitatea de salariati, insa numai pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala. Cu alte cuvinte, in cazul veniturilor din dividende, pentru stabilirea obligatiei de plata a CASS nu conteaza faptul ca persoana fizica beneficiara are si calitatea de salariat.
CASS datorata va fi declarata prin intermediul declaratiei unice, la capitolul II - sectiunea 2 - subsectiunea 2 (CASS) din formular, unde va fi inscris venitul estimat a fi obtinut (in fapt, deja obtinut de 45.000 lei), iar programul va determina CASS aferenta. Declaratia unica se poate transmite numai prin mijloace electronice de transmitere la distanta, respectiv prin intermediul serviciului Spatiul privat virtual“ (SPV) ori pe site-ul e-guvernare.ro,cu semnatura electronica calificata, asa cum se prevede la art. 122 alin. 5 din Codul fiscal si art. III din Instructiunile de completare a declaratiei aprobate prin OPANAF 49/2019. Incepand cu anul 2019 declaratia nu mai poate fi depusa prin posta cu confirmare de primire, aceasta modalitate fiind permisa doar in 2018 conform OPANAF 888/2018.
Referitor la termenul de depunere a declaratiei, potrivit art. 174 alin.10 din Codul fiscal persoanele fizice care incep in cursul anului fiscal sa realizeze venituri dintre cele prevazute la art.155 alin.1 lit. b-h din Codul fiscal (veniturile din dividende se incadreaza la lit. g - venituri din investitii), iar venitul net anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, estimat a se realiza pentru anul curent este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, sunt obligate sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Astfel, dupa incasarea efectiva a dividendelor, asociatul va avea obligatia depunerii declaratiei unice in termen de 30 de zile de la incasarii, textul art.174 alin. 10 din Codul fiscal facand referire inclusiv la veniturile de natura celor din investitii – dividende, fara nicio distinctie.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.