ONG-urile trebuie sa declare si sa plateasca impozitul pe profit mai devreme decat in cazul firmelor, carora li se mai acorda ragaz inca o luna, adica pana pe 25 martie. Daca tineti contabilitatea unui ONG, nu trebuie sa uitati ca termenul limita este pana pe 25 februarie, dupa cum reiese din calendarul ANAF pe luna februarie.
Declararea si plata impozitului pe profit pe anul precedent - Formularul 101. Aici sunt vizate organizatiile nonprofit si contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Baza legala: prima categorie - Legea 227/2015 art.41 alin.(5) lit.a), OPANAF 3386/2016 si a doua categorie - Legea 227/2015 art.41 alin.(5) lit.b), OPANAF 3386/2016
Vom dezbate in continuare cazul unui ONG care obtine venituri economice (chirii) si venituri neeconomice (sponsorizari, donatii, cotizatii). Daca tineti contabilitatea unui ONG, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele date la completarea declaratiei 101.
- rezultatul brut (randul 7 din decl 101) trebuie sa coincida cu rezultatul din balanta (excedent/deficit privind AFSP+AE)?
- in D101 se inscriu toate veniturile si cheltuielile economice si neeconomice?
- care sunt corelatiile care se verifica intre declaratia 101 si bilant?
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- pierderile fiscale din anii anteriori se preiau in declaratia 101 pentru anul 2018?
Totodata, este important de aflat daca pentru un ONG care obtine doar venituri neimpozabile (cotizatiile membrilor) declaratia 101 se depune in 0 sau se completeaza.
Contabilitatea unui ONG: raspunsul specialistului
Organizatiile fara scop patrimonial sunt platitoare de impozit pe profit potrivit art. 13 alin (1) din Codul Fiscal.
Declaratia privind impozitul pe profit se completeaza si se depune anual de catre platitorii de impozit pe profit, in cazul persoanelor juridice fara scop patrimonial pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator.
Contribuabilii prevazuti la art.41 alin.(5) lit.a) din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, depun declaratia privind impozitul pe profit inclusiv in situatia in care inregistreaza numai venituri neimpozabile respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit Titlului II „Impozitul pe profit” din Codul fiscal.
Astfel, pentru ONG-ul care obtine numai venituri neimpozabile, declaratia 101 se completeaza cu sumele aferente acestor venituri la rd. 20 si 21 din declaratie, iar cheltuielile inregistrate aferente veniturilor neimpozabile sunt cheltuieli nedeductibile si se vor raporta la rd. 32.
Determinarea rezultatului fiscal pentru ONG-urile care desfasoara atat activitate economica cat si activitate fara scop patrimonial se face prin parcurgerea pasilor:
a) stabilirea veniturilor neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (2) din Codul fiscal;
b) determinarea veniturilor neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (3) din Codul fiscal, prin parcurgerea urmatorilor pasi:
(i) calculul sumei in lei reprezentand echivalentul a 15.000 euro prin utilizarea cursului mediu de schimb valutar EUR/RON comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul fiscal respectiv;
(ii) calculul valorii procentului de 10% din veniturile prevazute la lit. a);
(iii) stabilirea veniturilor neimpozabile prevazute la art. 15 alin. (3) din Codul fiscal ca fiind valoarea cea mai mica dintre sumele stabilite conform precizarilor anterioare;
c) stabilirea veniturilor neimpozabile prin adunarea sumelor de la lit. a) si b);
d) determinarea veniturilor impozabile prin scaderea din totalul veniturilor a celor de la lit. c), precum si a celorlalte venituri neimpozabile prevazute de titlul II din Codul fiscal;
e) determinarea valorii deductibile a cheltuielilor corespunzatoare veniturilor impozabile de la lit. d), avandu-se in vedere urmatoarele:
(i) stabilirea cheltuielilor corespunzatoare veniturilor impozabile de la lit. d) prin scaderea din totalul cheltuielilor a celor aferente activitatii nonprofit si a unei parti din cheltuielile comune, determinata prin utilizarea unei metode rationale de alocare, potrivit reglementarilor contabile aplicabile;
(ii) ajustarea cheltuielilor determinate conform regulilor de la pct. i), luandu-se in considerare prevederile art. 25 din Codul fiscal;
f) stabilirea rezultatului fiscal ca diferenta intre veniturile impozabile de la lit. d) si cheltuielile deductibile stabilite la lit. e); la stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elementele similare veniturilor si cheltuielilor, deducerile fiscale, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31 din Codul fiscal;
g) calculul impozitului pe profit prin aplicarea cotei de impozitare asupra rezultatului fiscal pozitiv stabilit potrivit lit. f).
La randurile 1 si 4 se inscriu atat veniturile aferente activitatii economice cat si cele aferente activitatii fara scop patrimonial. Similar, la randurile 2 si 5 se vor inscrie cheltuielile totale ale ONG-ului.
La randul 7 se inregistreaza diferenta dintre veniturile totale si cheltuielile totale, respectiv soldul contului 121 Excedent/profit sau deficit/pierdere.
Nu exista corelatii specifice intre declaratia 101 si sumele din contul de profit si pierdere/bilant.
Suma randurilor 1 si 4 reprezinta totalul conturilor din clasa 7, minus contul 709 plus contul 609.
Suma randurilor 2 si 5 reprezinta totalul conturilor din clasa 6 plus contul 709 minus contul 609.
La randul 11 se inscrie amortizarea fiscala calculata potrivit art. 28, care poate fi egala sau poate fi diferita de amortizarea contabila.
Veniturile neimpozabile stabilite conform art. 15 din Codul fiscal, respectiv cele din activitatea fara scop patrimonial si cele determinate potrivit art. 15 alin (3) se inscriu la rd. 20.
Cheltuiala cu amortizarea inregistrata in contabilitate in contul 6811 se va raporta la rd. 28.
Alte cheltuieli nedeductibile se raporteaza la rd. 26 – 31 determinate in conformitate cu prevederile art. 25 din Codul Fiscal.
Cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile (raportate la rd. 20) se inscriu ca si cheltuieli nedeductibile la rd. 32 (cheltuieli aferente activitatii fara scop patrimonial precum si cele corespunzatoare veniturilor din activitati economice neimpozabile)
Pierderile fiscale aferente activitatii economice din anii anteriori care se pot recupera din rezultatul anului 2018 potrivit art. 31, se preaiu in declaratia 101 la rd. 39.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.