Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Impozite locale 2019: se apropie al doilea termen-limita pentru plata impozitelor locale

Data actualizarii: 24 Septembrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozite locale 2019: se apropie al doilea termen-limita pentru plata impozitelor locale
impozit anualvaloare impozabilacheltuieli

Termenul pentru plata impozitelor locale se apropie cu pasi repezi. Cea de-a doua transa din anul 2019 pentru principalele impozite si taxe locale este pe data de 30 septembrie 2019.
 

Este important de retinut faptul ca si contribuabilii care la finalul anului 2018 detineau o casa, o masina ori un teren sunt obligati prin lege sa plateasca impozitul aferent acestor bunuri.

Legislatia in vigoare prevede ca neplata pana la scadenta a impozitelor si a taxelor locale duce la majorari de intarziere de 1% pentru fiecare luna sau fractiune de luna, incepand cu ziua imediat urmatoare a termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate. Actiunea poate merge mai departe pana la popriri si sechestre

 

Lista de impozite locale 2019

 

 Impozitul pe cladirile rezidentiale si nerezidentiale


In cazul cladirilor rezidentiale si cladirilor-anexa detinute de persoane fizice, se calculeaza o cota cuprinsa intre 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a cladirii.

In cazul cladirilor nerezidentiale, impozitul se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% asupra valorii impozabile stabilite.
 

Impozitul pe cladirile mixte

Aici este vorba despre proprietatile care sunt folosite si ca locuinta si ca sediu social. De regula, cotele de impozitare se stabilesc in functie de modul in care se identifica suprafetele, adica spatiul de locuit versus spatiul folosit pentru afacere. Lucrurile se complica putin daca spatiile nu pot fi identificate separat, insa exista solutii si in acest caz. Una dintre ele ar fi plata cheltuielilor cu utilitatile.


Impozitul pe masini

Impozitul pe masina se datoreaza cat timp automobilul este inmatriculat sau inregistrat in Romania. Plata se face la bugetul local al unitatii administrativ-teritoriale unde proprietarul isi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, in functie de situatie. Luati in calcul faptul ca impozitul trebuie platit chiar daca proprietarul a hotarat sa vanda masina in decursul anului. Aceeasi obligatie o au si persoanele care au radiat din circulatie o masina.

 

Impozitul pe terenuri

Si in acest an, impozitul pe terenuri se achita atat pentru suprafetele din extravilan, cat si pentru cele din intravilan. Modul de calcul este stabilit in functie de suprafata pe care o are terenul, rangul localitatii in care este amplasat, zona si categoria de folosinta,

Impozitul pentru teren se plateste de catre cel care, la data de 31 decembrie 2018, figura ca proprietar. Nu conteaza faptul ca intre timp proprietatea a fost vanduta, obligativitatea exista in continuare in fata legii.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X