email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inspectia fiscala. Care este termenul de prescriptie al creantelor fiscale?

Inspectia fiscala. Care este termenul de prescriptie al creantelor fiscale?
inspectie fiscalacreante fiscalerisc fiscal

In cazul in care o societate platitoare de impozit pe profit si TVA ar urma sa aiba un control de fond ANF, incepand cu data de 1 iunie 2019, ce perioada ar urma sa se controleze? Vom afla in continuare informatii esentiale despre termenul de prescriptie al creantelor fiscale. Trebuie acordata o mare atentie selectarii perioadelor care vor fi supuse inspectiei fiscale se efectueaza de organul fiscal in functie de riscul fiscal identificat.
 

Termenul de prescriptie al creantelor fiscale: raspunsul specialistului

Verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, a corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor bugetare de catre persoanele fizice si juridice, se efectueaza prin inspectia fiscala.

Inspectia fiscala se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili creante fiscale.

Selectarea perioadelor care vor fi supuse inspectiei fiscale se efectueaza de organul fiscal in functie de riscul fiscal identificat. Inspectia fiscala se poate extinde si asupra celorlalte perioade fiscale neverificate in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale.
 

Formele inspectiei fiscale sunt:

- inspectia fiscala generala - reprezinta activitatea de verificare a modului de indeplinire a tuturor obligatiilor fiscale si a altor obligatii prevazute de legislatia fiscala si contabila ce revin entitatii controlate,

- inspectia fiscala partiala - reprezinta activitatea de verificare a modului de indeplinire a uneia sau mai multor obligatii fiscale, precum si a altor obligatii prevazute de legislatia fiscala si contabila, ce revin persoanei controlate.

Selectarea perioadelor care sunt supuse inspectiei fiscale se efectueaza de organul fiscal in functie de riscul fiscal identificat. Dupa caz, inspectia fiscala se poate extinde si asupra celorlalte perioade fiscale neverificate.

Din punct de vedere fiscal, termenul de prescriptie de 5 (cinci) ani a dreptului de a stabili obligatii fiscale incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala.

Incepand cu 01 ianaurie 2016, termenul de prescriptie se calculeaza incepand cu data de 01 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, iar acest termen este valabil incepand cu taxele, impozitele si contributiile datorate incepand cu anul 2016.

Dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel. Adica, in situatia in care s-a savarsit o fapta prevazuta de legea penala, termenul de prescriptie este de 10 ani, caz in care termenul incepe sa curga de la data la care fapta a avut loc si aceasta a fost sanctionata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

Referitor la intrebarea d-voastra mentionam ca pentru impozitele la care baza impozabila se stabileste anual (impozit pe venit, impozit pe profit) organul fiscal poate stabili obligatii fiscale intr-un interval de 5 ani si 6 luni, incepand cu anul 2016.

Pentru impozitul pe profit anual determinat pentru anul 2012 si declarat in luna martie 2013, cei 5 ani se implinesc la finele anului 2018.

 Pentru taxa pe valoarea adaugata datorata, pentru care baza impozabila se stabileste lunar, de exemplu pentru luna martie 2012, termenul este pana la sfarsitul anului 2017.

Inspectia fiscala efectuata in anul 2019 nu mai poate verifica creantele anului 2012 decat in cazurile speciale anterior prezentate.

 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

Cine efectueaza inventarierea? Care este lista documentelor pentru inventar?


Manualul de Inventariere a fost modificat!

Gasiti noua procedura de inventariere, explicata pas cu pas, impreuna cu setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti in Manualul de Inventariere. Societati Comerciale. PFA. ONG.

Sunteti obligat prin lege sa efectuati anual inventarierea patrimoniului, o operatie necesara de altfel si pentru inchiderea exercitiului financiar. In caz contrar – nu uitati! – riscati o amenda de pana la 5.000 de lei!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectie fiscalacreante fiscalerisc fiscal


Data aparitiei: 30 Aprilie 2019

Votati articolul "Inspectia fiscala. Care este termenul de prescriptie al creantelor fiscale?":
Rating:

Nota: 4.28 din 5 din 18 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Calculul si analiza principalilor indicatori economico-financiari

    • In vederea cresterii operativitatii acordarii creditelor, experienta bancara a condus la dezvoltarea unor metode de incadrare a firmelor solicitante in clase de risc, cu ajutorul unei note medii sau punctaj. In functie de clasa de risc in care este pozitionata, firma solicitanta va primi sau nu creditul cerut. Credit-scoringul poate fi exprimat ca o notatie prin care banca evalueaza performantele economice ale firmei solicitante in vederea acor...» citeste mai departe aici

  • Controale fiscale: problemele identificate de ANAF in semestrul I din 2023

    • Intr-un raport recent, ANAF prezinta principalele probleme pe care le-au constatat inspectorii in urma controalelor efectuate in semestrul I din 2023. Documentul este format din doua parti: "Principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control" si "Principalele problematici fiscale adresate de contribuabili". Asadar, in urma controalelor facute in primele 6 luni ale anului 2023, iata, in randurile de mai jos, care sunt princi...» citeste mai departe aici

  • Sistemul fiscal sub semnul intrebarii: Guvernul pregateste terenul pentru schimbari rapide

    • Dupa ce a facut publice masurile fiscale si bugetare pentru asigurarea stabilitatii financiare pe termen lung a Romaniei, Ministerul Finantelor a adus la cunostinta tot in acea zi un alt proiect de Ordonanta de Urgenta ce vizeaza modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal​.  As...» citeste mai departe aici

  • Arhivare documente justificative: 5 conditii care trebuie respectate

    • In lumea moderna, in care tehnologia a devenit o parte esentiala a vietii noastre personale si profesionale, pastrarea documentelor justificative in format electronic a devenit o practica tot mai raspandita si importanta. Aceasta transformare in modul in care gestionam si pastram documentele are un impact semnificativ asupra eficientei, accesibilitatii si sigurantei informatiilor financiare.  Vom afla in cele ce urmeaza daca documentele justificative (regi...» citeste mai departe aici

  • Transporturi rutiere de bunuri: se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu. Care sunt sanctiunile?

    • Conform proiectului pentru care Guvernul urmeaza sa isi asume raspunderea in Parlament, in vederea asigurarii respectarii trasabilitatii transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul Romaniei se instituie Sistemul national RO e-Sigiliu.  e-Sigiliu, un nou sistem ce vizeaza transporturile rutiere de marfuri Acesta este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice si a unei aplicatii informatice care permite autoritatilor competente de...» citeste mai departe aici

  • De ce sa alegi cutii de arhivare din carton in locul celor din plastic?

    • In lumea moderna, organizarea si stocarea eficienta a documentelor si obiectelor sunt esentiale atat in mediul de afaceri, cat si in viata de zi cu zi. Una dintre cele mai bune solutii pentru a gestiona cu succes aceasta sarcina este utilizarea cutiilor de arhivare. Acestea sunt disponibile intr-o varietate diversa de materiale, dar in ultimii ani, cutiile de arhivare din carton au castigat popularitate in fata celor din plastic. De ce ar trebui sa alegi variantele din carton in locul...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X