In cazul in care o societate platitoare de impozit pe profit si TVA ar urma sa aiba un control de fond ANF, incepand cu data de 1 iunie 2019, ce perioada ar urma sa se controleze? Vom afla in continuare informatii esentiale despre termenul de prescriptie al creantelor fiscale. Trebuie acordata o mare atentie selectarii perioadelor care vor fi supuse inspectiei fiscale se efectueaza de organul fiscal in functie de riscul fiscal identificat.
Termenul de prescriptie al creantelor fiscale: raspunsul specialistului
Verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, a corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor bugetare de catre persoanele fizice si juridice, se efectueaza prin inspectia fiscala.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Inspectia fiscala se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili creante fiscale.
Selectarea perioadelor care vor fi supuse inspectiei fiscale se efectueaza de organul fiscal in functie de riscul fiscal identificat. Inspectia fiscala se poate extinde si asupra celorlalte perioade fiscale neverificate in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale.
Formele inspectiei fiscale sunt:
- inspectia fiscala generala - reprezinta activitatea de verificare a modului de indeplinire a tuturor obligatiilor fiscale si a altor obligatii prevazute de legislatia fiscala si contabila ce revin entitatii controlate,
- inspectia fiscala partiala - reprezinta activitatea de verificare a modului de indeplinire a uneia sau mai multor obligatii fiscale, precum si a altor obligatii prevazute de legislatia fiscala si contabila, ce revin persoanei controlate.
Selectarea perioadelor care sunt supuse inspectiei fiscale se efectueaza de organul fiscal in functie de riscul fiscal identificat. Dupa caz, inspectia fiscala se poate extinde si asupra celorlalte perioade fiscale neverificate.
Din punct de vedere fiscal, termenul de prescriptie de 5 (cinci) ani a dreptului de a stabili obligatii fiscale incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala.
Incepand cu 01 ianaurie 2016, termenul de prescriptie se calculeaza incepand cu data de 01 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, iar acest termen este valabil incepand cu taxele, impozitele si contributiile datorate incepand cu anul 2016.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel. Adica, in situatia in care s-a savarsit o fapta prevazuta de legea penala, termenul de prescriptie este de 10 ani, caz in care termenul incepe sa curga de la data la care fapta a avut loc si aceasta a fost sanctionata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
Referitor la intrebarea d-voastra mentionam ca pentru impozitele la care baza impozabila se stabileste anual (impozit pe venit, impozit pe profit) organul fiscal poate stabili obligatii fiscale intr-un interval de 5 ani si 6 luni, incepand cu anul 2016.
Pentru impozitul pe profit anual determinat pentru anul 2012 si declarat in luna martie 2013, cei 5 ani se implinesc la finele anului 2018.
Pentru taxa pe valoarea adaugata datorata, pentru care baza impozabila se stabileste lunar, de exemplu pentru luna martie 2012, termenul este pana la sfarsitul anului 2017.
Inspectia fiscala efectuata in anul 2019 nu mai poate verifica creantele anului 2012 decat in cazurile speciale anterior prezentate.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.