Legislatia fiscala nu prevede nicio facilitate pentru asociatii/actionarii unei societati. Acestia beneficiaza doar de dividende in baza partilor sociale/actiunilor pe care le detin, pentru care se aplica regimul fiscal corespunzator veniturilor din investitii.
Indiferent de sistemul de impunere al societatii, cheltuielile de orice fel facute in favoarea asociatilor/actionarilor persoane fizice constituie venituri din alte surse si se impoziteaza cu 10% din venitul brut conform art. 114 alin. (2) lit. h) si i) din Codul fiscal. Astfel, conform art. 114 din Codul fiscal, veniturile din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 lit. a) -h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu. In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:
(…..)
h) bunurile si/sau serviciile primite de un participant la persoana juridica, acordate/furnizate de catre persoana juridica in folosul personal al acestuia;
i) suma platita unui participant la o persoana juridica, in folosul personal al acestuia, pentru bunurile sau serviciile achizitionate de la acesta, peste pretul pietei pentru astfel de bunuri ori servicii;”
In aceste situatii, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut. Impozitul se declara in Formularul 100, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si in formularul 205, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Pentru veniturile din alte surse nu se datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS).
In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), in anul 2019 o persoana fizica contribuabil la acest sistem, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si are obligatia depunerii declaratiei unice daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara – 24.960 lei, din urmatoarele categorii:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
• venituri din activitati independente;
• venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
• venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
• venituri din cedarea folosintei bunurilor;
• venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
• venituri din investitii;
• venituri din alte surse.
Pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit cheltuielile facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, altele decat cele generate de plati pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la pretul de piata pentru aceste bunuri sau servicii, sunt cheltuieli nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal, chiar daca acestea sunt impozitate la nivelul persoanei fizice.
Contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA nu au drept de deducere pentru taxa pe valoare adaugata aferenta achizitiilor efectuate in favoarea actionarilor sau asociatilor.