In capul listei de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 14 mai 2019, marti, s-a aflat si Ordonanta de Urgenta privind acordarea unor facilitati fiscale si pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a altor acte normative.
Acesta vizeaza trei masuri legislative de importanta majora atat pentru cetateni, cat si pentru mediul economic. Priveste reglementarea contributiei de asigurari sociale de sanatate, reducerea cotei de TVA pentru produsele alimentare montane, bio si traditionale si amanarea unor termene. Mai multe detalii despre acest proiect cititi AICI.
“Guvernul Romaniei a decis reducerea la 5% a cotei de TVA pentru livrarea alimentelor inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si specii vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor.”, a declarat Eugen Teodorovici.
De asemenea, ministrul de Finante Publice a mai anuntat in timpul conferintei de presa de la Palatul Victoria ca “Guvernul Romaniei a decis acordarea de facilitati fiscale si a modificat in acest sens Codul fiscal. Astfel, persoanele fizice pentru care baza de calcul a contributiei pentru sanatate a fost rotunjita la nivelul unui sau, dupa caz, a 12 salarii de baza minime brute vor beneficia de anularea contributiei la sanatate si a penalitatilor aferente perioadei 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017. De aceasta masura vor beneficia si persoanele fizice care nu au realizat venituri in perioada respectiva, adica 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017, cu exceptia celor care au optat pentru plata contributiei conform OUG 41/2015".
La intrebarea legata despre ce se intampla cu cei care au platit deja contributiile de sanatate pentru perioadele mentionate, ministrul a oferit raspunsul: "Pentru cei care au platit aceste contributii in urma primirii deciziilor de impunere de la ANAF, atunci aceste sume se pot recupera in baza unei, sa spunem, solicitari care poate fi transmisa fie prin spatiul virtual pe care persoanele respective il au deschis – aici vreau sa va spun ca aproximativ 700.000 de contribuabili au deja un astfel de spatiu virtual deschis – sau, desigur, printr-o cerere scrisa pentru cei care nu au un astfel de mijloc modern de comunicare". Apoi a adaugat: “Sumele se pot cere pentru a fi rambursate sau pot sa ramana la nivelul statului pentru ca se fac compensarile pentru sumele viitoare pe care acei contribuabili le au de datorat statului roman.”
Urmariti videoclipul de mai jos pentru a afla si alte noutati fiscale anuntate la discutia cu presa din urma sedintei saptamanale de Guvern. Printre subiectele de discutii s-a aflat si depunerea Declaratiei unice. Formularul va putea fi depus in urmatoarea perioada si in format fizic, pe hartie, nu doar online. Mai multe informatii am prezentat AICI.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor