Incepand cu data de 1 noiembrie 2018, se aplica cota de 5% pentru servicii de cazare, restaurant si catering si utilizarea facilitatilor sportive prin OUG 89/2018, care a fost publicata in M.Of. nr. 854 din 09 octombrie 2018.
Noua cota de TVA reprezinta o provocare pentru contabili fiindca legea are neclaritati. Exista cateva situatii care au starnit adevarate controverse in domeniu.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Iti prezentam 3 cazuri rezolvate impecabil de expertii nostri. Speram sa te inspire in activitatea contabila.
Cota de TVA pentru restaurant sau cofetarie >>
Cota de TVA pentru cafea si bere la halba >>
Cota de TVA pentru apa potabila >>
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In continuare, prezentam cazul unei societati care are cod CAEN autorizat 5630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor serveste la masa cafea, ceai, apa, bere fara alcool etc. pe langa celelalte bauturi alcoolice. Vom afla de la expert daca aceste produse se incadreaza la vanzarea cu cota de TVA de 5% conform OUG 80/11.2018.
Noua cota de TVA pentru bauturi non-alcoolice: raspunsul specialistului
Din informatiile prezentate intelegem ca o societate comerciala, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, desfasoara activitati potrvit codului CAEN 5630- baruri si alte activiti de servire a bauturilor. Astfel, in cadrul activitatii sale aceasta serveste clientilor, la masa, bauturi alcoolice si non-alcoolice.
Astfel, intelegem ca doriti sa aflati cota de TVA aplicabila in cazul servirii bauturilor non-alcoolice.
In acest sens, mentionam faptul ca potrivit noilor prevederi legislative cota redusÄ de 5 % se va aplica si pentru serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10. Astfel, consideram ca pentru a se putea aplica cota redusa de 5% pentru acesta operatiune, ea trebuie sa se incadreze ca prestare de servicii de restaurant.
In sensul TVA, serviciile de restaurant constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente, care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile.
Elementele de prestare de servicii care pot conduce la incadrarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant sau catering in sensul TVA includ, fara a se limita la acestea:
• furnizarea unui cadru adecvat care permite consumul bauturilor,
• servirea bauturilor, consultanta individuala privind alegerea bauturilor,
• furnizarea/punerea la dispozitie de personal de servire/ de personal pentru curatenie,
• punerea la dispozitie a veselei, curatarea sau debarasarea meselor,
• punerea la dispozitie a unui mobilier adecvat consumului bauturilor, cum sunt mesele si scaunele. Totodat mentionam faptul ca punerea la dispozitia clientilor a unor elemente de mobilier rudimentar, cum ar fi o tejghea sau mesele de bar, care nu permit clientilor sa ia loc, nu constituie decat prestatii minore, accesorii livraii de alimente, care nu sunt de natura sa conduca la calificarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant.
In concluzie, pentru incadrarea operatiunilor efectuate de societatea ca livrare de alimente sau prestare de servicii de restaurant sau catering nu are relevanta codul CAEN atribuit activitatii sale, ci este important modul in care sunt serviti clientii si modul in care este organizata activitatea.
Prin urmare, consideram ca doar daca in urma unei examinari calitative a intregii operatiuni, reise faptul ca elementele de prestare de servicii care preceda si insotesc livrarea bauturilor non-alcoolice sunt preponderente, societatea va aplica cota de TVA 5%.
Va redam mai jos baza legislativa:
Art. III pct. 6 din Ordonanta de urgenta nr. 89/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative La articolul 291 alineatul (3), dupa litera c) se introduc trei noi litere, literele d)-f), cu urmatorul cuprins:
d) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
e) serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10;
f) dreptul de utilizare a facilitatilor sportive ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311 si 9313, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. l)."
Art.2 alin. (5) din Ordinul nr. 3659/2018 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare unitara a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal „Pentru incadrarea din punct de vedere al TVA a unei operatiuni ca livrare de bunuri sau prestare de servicii de restaurant sau catering trebuie efectuata o examinare calitativa a intregii operatiuni, din care sa reiasa daca elementele de prestare de servicii care preceda si insotesc livrarea alimentelor sunt sau nu preponderente, astfel cum rezulta si din Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauzele conexate C-497/09 Manfred Bog, C-499/09 CinemaxX Entertainment GmbH & Co. K, C-501/09 Lothar Lohmeyer È si C-502/09 Fleischerei Nier GmbH & Co. KG.”
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal.